nieuws

XPO geeft aftrap voor bouw groot fashion dc in Venlo

Warehousing 7611

XPO geeft aftrap voor bouw groot fashion dc in Venlo

Logistiek dienstverlener XPO Logistics laat op Trade Port Noord door Prologis gefaseerd een nieuw multi-client distributiecentrum bouwen van 60.000 vierkante meter. De komst van dit ‘XXL-dc’, waar XPO een aantal grote vooraanstaande modemerken in onderbrengt, levert werk op voor 300 tot 400 mensen.

Prologis heeft zo onderhand veel ervaring met het organiseren van wat het zelf noemt ‘ground breaking sessions’. Eind september werd zo’n sessie nog georganiseerd op logistieke bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein waar de logistiek vastgoed ontwikkelaar voor DHL Supply Chain een nieuw dc ontwikkelt van 23.000 vierkante meter.

Dc wordt in jun 2017 opgeleverd

Gisteren werd dit kunstje herhaald maar dan op de regionaal bedrijventerrein Trade Port Noord waar Prologis in opdracht van XPO Logistics in de gemeente Horst aan de Maas – op de grens met Venlo – het ‘DC 7’ laat bouwen van 60.000 vierkante meter, waarvan de eerste fase juni volgend jaar wordt opgeleverd. In 2018 moet het dc uiteindelijk volledig operationeel zijn.

Logistiek vastgoedmarkt floreert

Een ontwikkeling die eens temeer aantoont, zo stelde Bram Verhoeven country manager van Prologis Benelux, gisteren, dat de logistiek vastgoedmarkt in Nederland floreert en dat de vraag naar hoogwaardige distributiecentrum op dit moment bijna de pan uit rijst.

Symbolische spadesteek

Onder toeziend oog van een keur aan lokale en regionale Limburgse bestuurders en delegaties van XPO Logistics en ASK Romein, de hoofdaannemer van het dc, werd gisteren met een symbolische spadesteek de start van de nieuwbouw feestelijk ingeluid.

Invulling Europese logistieke hotspot ambities

Voorafgaand aan deze handeling staken wethouder Bob Vostermans (wethouder economie van de gemeente Horst aan de Maas), Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens en Bram Verhoeven hun loftrompet over de vestiging van een grote logistiek dienstverlener als XPO op Trade Port Noord en dat deze nieuwe ontwikkeling eens temeer invulling geeft aan de Europese logistieke hotspot ambities van de regio Venlo.

Logistiek voor grote modemerken

Mauro Ungheretti, managing director van XPO Logistics voor Nederland, België en Duitsland, liet weten dat het nieuwe dc in Venlo de grootste vestiging is die de logistiek dienstverlener in Nederland in eigen beheer heeft. Vanuit dit pand gaat de nummer 3 in de top 50 van logistiek dienstverleners de logistiek verzorgen van een aantal grote modemerken, waaronder een aantal vooraanstaande Amerikaanse modelabels. “We verzorgen voor deze klanten het ontvangst, verwerking en retourlogistiek niet alleen op het gebied van e-commerce maar ook voor wholesale en retail.” Namen van de modeklanten wilde Ungheretti gisteren niet bekend maken.

Venlo ligt goed bij modegiganten

Met grote distributiecentra van Michael Kors, PVH en binnenkort XPO begint Trade Port Noord zo onderhand uit te groeien tot een ‘fashion valley’ voor grote modemerken. Ungheretti weet wel waarom: “Venlo is qua ligging de ideale locatie voor internationale fashion- en e‑commerce logistiek. De ligging in Nederland biedt goede aansluiting met internationale inbound en outbound stromen en er zijn volop mogelijkheden om uit te breiden. Bovendien heeft de regionale bedrijfsdynamiek, met een sterke gerichtheid op modelogistiek, een aanzuigende werking op mensen met talent en expertise.”

XPO: ‘Twente was ook een optie’

Volgens Ungheretti waren deze aspecten doorslaggevend om te kiezen voor Noord-Limburg in plaats van vestiging in bijvoorbeeld Twente waar XPO ook naar gekeken heeft. “We zijn bij de uiteindelijke keuze niet over een nacht ijs gegaan. We hebben naast Twente naar voornamelijk meer zuidelijke regio’s gekeken alvorens onze definitieve keuze viel op Venlo.”

Mogelijkheden voor een logistieke campus

De managing director van XPO Logistics verwacht dat een uitbreiding van de warehousing activiteiten op Trade Port Noord in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. “Verdubbeling hier in de directe omgeving is mogelijk en te denken valt dan aan de opzet van een logistieke campus.”

Stormachtige groei XPO

Voorafgaand aan de eerste spadesteek liet Ungheretti ook weten dat de groei van XPO in Nederland, na de grote overnames in 2015 van onder ander Norbert Dentressangle en Menlo Worldwide (onderdeel van Con-Way, red.), stormachtig is verlopen. “Als ‘new kid on the block’ hebben we als XPO in Nederland in relatief korte termijn – met Venlo meegerekend – de realisatie van 5 nieuwe vestigingen in gang gezet in achtereenvolgens Nieuwegein, Schiphol, Tilburg en Eindhoven met een totale omvang van meer dan 200.000 vierkante meter. Het lijkt dus bijna routine te worden integendeel want het blijven voor ons spannende trajecten.”

Groeien in fashion en lifestyle

XPO wil, zo stelde Ungheretti gisteren, de komende jaren verder groeien in met name de fashion en lifestyle industrie. “Rond twee derde van onze groei vindt de laatste jaren plaats in deze tak van sport. Ik zie dan ook mogelijkheden voor verdere groei in Venlo omdat het voor ons een belangrijke gateway is voor Europese distributieactiviteiten.”

Prologis bezit 6 dc’s in Venlo

Het distributiecentrum dat XPO langjarig huurt van Prologis beschikt straks over LED verlichting en heeft al het BREEAM certificaat ‘zeer goed’ meegekregen. De Amerikaanse logistiek vastgoed ontwikkelaar bezit momenteel 6 distributiecentra in Venlo. De ontwikkeling van DC7 zal de omvang van de portefeuille van Prologis in logistieke hotspot nummer 1 Venlo vergroten van 180.000 naar 250.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel