nieuws

Wehkamp: ‘Huidig dc is binnen 3 jaar te klein’

Warehousing 3109

Wehkamp: ‘Huidig dc is binnen 3 jaar te klein’

Online retailer Wehkamp moet het distributiecentrum in Zwolle, dat een jaar geleden werd geopend, over 3 jaar waarschijnlijk alweer uitbreiden. Het dc wordt te klein als de huidige groei blijft aanhouden.

Mogelijk komt er dan ook een logistiek centrum van Wehkamp in België, meldt De Financiële Telegraaf (DFT) afgelopen vrijdag. Tijdens een investors day van WDP Nederland, eigenaar van het Wehkamp dc in Zwolle, liet logistiek manager van Wehkamp, Sander Bolmer, aan DFT weten dat de Wehkamp-webshop met 10 procent per jaar groeit.

Uitbreiding België voor de hand

Als dat tempo aangehouden blijft, dan zal het nieuwe distributiecentrum in Zwolle, dat september vorig jaar werd geopend door koning Willem-Alexander, volgens Bolmer snel te klein zijn. “We breiden in de toekomst mogelijk uit in het buitenland. België zou dan voor de hand liggen. Maar in Nederland hebben we nog genoeg klanten te winnen”, zegt de logistiek manager van Wehkamp in DFT. “Voorlopig hebben we echter nog veel te doen in ons huidige logistiek proces.”

Verwerken retouren duur te lang

Zo moet er nog gewerkt worden aan de versnelling van het distributieproces: de behandeling van een retourzending duurt momenteel anderhalve dag, terwijl dat vroeger slechts één dag was, en dat terwijl het nieuwe magazijn volledig geautomatiseerd is. “Het is een behoorlijke uitdaging om dat omlaag te krijgen”, verklaart Bolmer.

WDP: zoektocht huurder V&D-dc

Het distributiecentrum van Wehkamp is in handen van de logistiek vastgoedontwikkelaar WDP Nederland, die eveneens eigenaar is van het voormalige distributiecentrum van V&D in Nieuwegein. Dat pand, waar eerder dit jaar de Summit Logistieke Hotspots plaatsvond, staat na de mislukte doorstart van het warenhuisconcern momenteel leeg en het aan de Amsterdamse beursgenoteerde WDP is nog altijd op zoek naar een nieuwe huurder. “We zijn in gesprek met geïnteresseerden. Het is een dc speciaal ingericht voor onder andere hangende fashion. Dat is niet van de ene op de andere dag te verhuren. Idealiter zou het pand eind dit jaar verhuurd zijn. Dit gaat waarschijnlijk krap worden waardoor we mikken op een nieuwe huurder volgend jaar zomer”, aldus WDP-CEO Joost Uwents in DFT.

WDP eigenaar kavel uitbreiding Wehkamp

WDP heeft het aangrenzende kavel voor de volgende uitbreiding van Wehkamp ook in handen, al is dus niet meteen duidelijk waar het nieuwe distributiecentrum op termijn zal komen, maar mogelijk is dat dus in België.

74 miljoen artikelen op jaarbasis

Andries van Daalen, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het huidige Wehkamp dc, liet in juni tijdens het E-commerce & Logistiek-congres in Almere al weten dat het aantal orders van de webwinkel kan stijgen naar 74 miljoen op jaarbasis. “Dit aantal is haalbaar als we het dc gaan uitbreiden op de drie hectare grond die nog beschikbaar is aan de zuidzijde van het pand”, aldus Van Daalen die toen ook liet weten dat van de 200.000 goederen die Wehkamp op een dag verstuurd er 30 procent binnen 14 dagen retour komt, met andere woorden 60.000 artikelen en dan met name fashion-artikelen.

Reageer op dit artikel