nieuws

Material Handling dag: terugblik op de catwalkpresentaties (video’s)

Warehousing 1613

Material Handling dag: terugblik op de catwalkpresentaties (video’s)

Hoogtepunt van de succesvolle Material Handling dag was de catwalkpresentatie waar leveranciers aan de hand van video’s verschillende material handling oplossingen toonden. Tal van innovaties passeerden de revue variërend van een slimme pick to light orderverzameloplossing tot en met drones waarmee magazijnvoorraden kunnen worden geteld. Een video-overzicht van de deelnemers.

Maar liefst 12 leveranciers toonden afgelopen dinsdag tijdens het ‘catwalk-onderdeel’, dat dit jaar voor het eerst was toegevoegd aan het Material Handling dag-programma, kort hun meest uiteenlopende innovaties. Voor de deelnemers aan het goed bezochte event en voor wie er niet bij was, alle video’s van de getoonde innovaties zijn ook terug te vinden op het youtube-kanaal van Logistiek.

1) Bin pick-robot Delft Robotics

Delft Robotics kwam volop in het nieuws toen het samen met TU Delft afgelopen juli de Amazon Picking Challenge won met een  robuuste robotarm waarmee orderpickactiviteiten kunnen worden uitgevoerd. Tijdens de Material Handling dag presenteerde Kanter van Deurzen van Delft Robotics een robotarm die geschikt is voor bin picking doeleinden.  In dit concept wordt onder andere gebruik gemaakt van vergaande kunstmatige intelligentie waardoor de robot nog beter in staat is om producten te herkennen.

2) Nieuw Flash Pick-software van TGW

De Oostenrijkse system integratorc TGW greep de catwalk-sessie aan om het publiek kennis te laten maken met de nieuw FlashPick software voor toepassing en aansturing van automatische split case orderpickprocessen in onder andere multichannel processen. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat deze software-oplossing de nieuwe standaar zet in snelheid en flexibiliteit op het gebied van snelle leadtimes en vroege leveringen. Bovendien is FlashPick met name geschikt voor het verwerken van zowel grote als kleine orders in iedere gewenste combinatie.

3) Arox drone voor voorraadtellingen

Samen met Arox heeft logistiek dienstverlener Koopman een drone ontwikkeld die de voorraad kan tellen in het hoogbouwmagazijnen. De drone vliegt door het magazijn en registreert met zijn camera alle pallets via tekstherkenning of door een barcode. De video-opname wordt verwerkt op de server waar een slim algoritme vertelt wat op welke locatie staat. Hierdoor is ook snel te zien of iets op een verkeerde plek ligt of als er iets ontbreekt in de voorraad. De testen met deze drone hebben dusdanig goed uitgepakt, zo bleek dinsdag, dat de Arox-drone volgend jaar marktrijp is.

4) Viscon: volledig geautomatiseerd pick up point

Sinds afgelopen zomer maakt de Britse online supermarktgigant Asda gebruik van een automatisch, geheel onbemand pick-up-point (PUP) multiload storage systeem van Viscon. Het compacte opslagsysteem is geschikt voor de opslag van kratten, dozen en andere smalle productitems die opgeslagen kunnen worden in verschillende temperatuurzones.  Het opslagsysteem is gebaseerd op de welbekende miniload (AS/RS) techniek.

5) SSI Schäfer: 2Pick, AGV-orderpickhulpje

AGV-bouwer Motum, een dochterbedrijf van SSI Schäfer presenteerde op de Material Handling dag een lasergeleide AGV die als hulpje voor de orderpicker fungeert bij de aan- en afvoer van bakken en andere ladingdragers.  Deze AGV is in staat bakken, dozen, pallets of andere eenheden te transporteren en ondersteunt bij het verzamelen van gepickte items of verpakkingen. 2Pick navigeert de orderpicker naar de picklocaties en toont de pickhoeveelheid en de bijbehorende ladingdrager.

6) KNAPP Open Shuttle-systeem

Het Open shuttle systeem van KNAPP kan bakken en stellingen autonoom verplaatsen naar bijvoorbeeld pickstations. De AGV-achtige oplossing vindt altijd zijn eigen weg en kiest een alternatieve route in het magazijn mocht dat nodig zijn. Deze robots zijn verschillend ten opzichte van conventionele AGV-voertuigen omdat ze manoeuvreren door het magazijn zonder optische of fysieke hulp, waardoor de ‘Open Shuttle’ zonder problemen in een bestaande magazijnsituatie geïntegreerd kan worden.

7) Eenvoudig klikbaar conveyorsysteem van Valor

Zo simpel mogelijk automatiseren. Dat is de basis van een nieuw conveyorsysteem van Valor dat zich snel laat afbreken en in een nieuwe samenstelling laat opbouwen. Dit modulaire rollenbaanconcept, Qliqflow, beschikt over een eigen intelligentie/besturing,  waardoor de lay-out van magazijn eenvoudig valt aan te passen en via een laptop kan worden ingeregeld.

8) RackEye waarschuwt bij stellingschade

A-Safe presenteerde tijdens de afgelopen CeMAT in Hannover de RackEye, een signaleringsysteem dat aanrijdingen met magazijnstellingen registreert. Via een smartphone alert kan direct worden ingegrepen bij ongevallen. Ook beschikt het systeem over diverse analysemogelijkheden. De RackEye, zo werd dinsdag duidelijk, is volgend jaar op de Nederlandse markt beschikbaar.

 

9) Prijswinnende Eyesee-drone van Aepex telt voorraden

De drone Eyesee heeft een ingebouwde camera die zeer efficiënt voorraden in warehouses controleert. Tussenkomst van mensen is niet meer nodig en alle data die de drone verzamelt, kan volgens Aepex gebruikt worden door alle WMS-systemen.  De drone beschikt over een camera en een indoor geolokalisatiesysteem waarmee het vliegtuigje relevante data en fouten razendsnel opspoort. Het resultaat? Hogere productiviteit en een betere borging van veiligheid van medewerkers. De drone van Aepex ontving eerder dit jaar een Innovation Award van de Franse Kamer van Koophandel.

10) De uitzendrobot van Hobij en Smart Robotics

Als eerste uitzendbureau in Nederland begon Hobij in maart van dit jaar in samenwerking met start-up Smart Robotics uit Eindhoven met het uitzenden van robots. Dit blijkt een succesnummer want inmiddels maken meer dan 30 bedrijven gebruik van een robotarm van Hobij in een productie- of logistieke omgeving. Bedrijven die gebruik maken van de robots krijgen door het uitzendbureau een getrainde operator meegeleverd, inclusief, service en onderhoud. De operator die de robot vergezelt, is ook getraind op het direct verhelpen van een eventuele storing.

 

11) Pick to Light oplossing van Maas Internal Logistix

Logistiek dienstverlener CB Logistics implementeerde eerder dit jaar in zijn distributiecentrum in Helmond een nieuw orderpickproces waarin een cruciale rol is weggelegd voor tien verdeelkasten met put-to-lighttechnologie van Maas Internal Logistix. De tien verdeelkasten met in totaal 600 verdeelvakken staan op de begane grond van het distributiecentrum van CB . In deze verdeelkasten worden de artikelen geplaatst die de orderpickers van CB hebben verzameld op de drie entresolvloeren erboven. Zodra een orderpicker met zijn ringscanner een artikel scant, gaan de twee put-to-light-displays aan weerszijden van één van de verdeelvakken branden. Als hij het artikel in het aangegeven vak heeft gelegd en het volgende artikel scant, licht het volgende vak op, net zo lang tot alle verzamelde artikelen zijn verdeeld.

12) VanRiet; virtual reality in het magazijn met Oculus Rift-bril

VanRiet introduceert tijdens de afgelopen Logistica voor het eerst haar Oculus Rift bril. Als de system integrator een nieuwe opdracht krijgt, ontwikkelen de system engineers in een zelf ontwikkeld visualisatieprogramma als onderdeel van de VanRiet Standaard 4.0, een visualisatie met een nauwkeurig uitwerkte magazijnoplossing voor de klant. De klant kan vervolgens met de Oculus Rift-bril bijna letterlijk door zijn eigen magazijn setting wandelen en bekijken hoe alles werkt en hoe het er uit komt te zien.

Reageer op dit artikel