nieuws

Goodman ontwikkelt giga dc voor Metro Group

Warehousing 1856

Goodman ontwikkelt giga dc voor Metro Group
Een impressie van het nieuw te bouwen pand in Marl

Vastgoedontwikkelaar Goodman Group gaat een nieuw logistiek centrum voor Metro Group ontwikkelen in het Duitse Marl. De bouwoppervlakte van het distributiecentrum bedraagt 235.000 vierkante meter. Vanuit het pand zal straks de westelijke regio van Duitsland worden bediend.

Goodman investeert ongeveer € 200 miljoen in het project. Er is door Metro een vaste huurovereenkomst getekend voor tien jaar. Het logistieke centrum, dat in het Duitse Marl wordt gebouwd, zal in maart 2018 klaar zijn.

Werkgelegenheid

Metro Group is een groot retailbedrijf. die in Düsseldorf is gevestigd. Het bedrijf biedt werk aan meer dan 220.000 medewerkers in 29 landen en behaalde in 2015 een omzet van € 59 miljard. De nieuwbouw in Marl is onderdeel van een grondige consolidatie en moderniseringsslag van het logistieke netwerk van Metro Group. Het bedrijf wil op de site ongeveer 1.000 banen creëren.

Twee gebouwen

Het nieuwe logistieke centrum bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen en zal de zelfbedieningsketen Real en de Duitse vestigingen van de groothandelsketen Metro Cash & Carry bevoorraden. Marl zal zo vooral de markten in de westelijke regio van het land bedienen maar in sommige gevallen zelfs het hele land. Metro heeft zelf een logistieke tak, Metro Logistics, die de logistieke dienstverlening verzorgd. Hierdoor kan de retailer de goederenstroom van meer dan 20.000 voedsel- en huishoudproducten efficiënt beheren.

Nieuwe, moderne logistieke centra en sterkere centralisatie van de goederenstroom evenals aanpassingen op bestaande locaties zorgen voor een aanzienlijke verbetering van zowel  beschikbaarheid, kwaliteit en versheid van producten. Dat zegt Jeroen Janssen Lok, Group Director Strategy Logistics en verantwoordelijk voor de logistieke strategie van Metro Group in Duitsland. “Goodman stelde een perfect uitgekiende oplossing voor die ons in staat stelt om ons nieuwe logistieke netwerk van Metro Cash & Carry en Real te volledig te maken. Hierdoor kunnen we ons voorbereiden op toekomstige groei.”

“In samenwerking met de stad Marl, en middels een omvangrijke procedure, ontwikkelen we deze locatie die uiterst geschikt is logistiek door de bouw van een nieuwe logistieke centrum”, aldus Christian Mielke van Metro Properties en verantwoordelijk voor het zoeken naar geschikte locaties, vastgoedontwikkeling en het selecteren van investeerders voor Metro Group.

LED-verlichting

De 235.000 m2 dat Goodman ontwikkelt, bestrijkt twee gebouwen van respectievelijk 83.000 m2 en 152.000 m2. In totaal zal de locatie over ongeveer 225.000 m2 magazijnruimte beschikken, aangevuld met 10.000 m2 kantooroppervlakte en sociale ruimtes. Het gebouw voldoet aan alle eisen voor hoogwaardige A-klasse bouwnormen, met flexibele eenheden om de operationele behoeften te optimaliseren. Dankzij LED-verlichting in het gehele complex krijgt het logistieke centrum na oplevering een gouden certificering van de Duitse Maatschappij voor Duurzaam Bouwen (DGNB).

Uit onderzoek van Bulwiengesa blijkt dat het Rijn-Ruhrgebied tot een van de tien meest aantrekkelijke logistieke regio’s van Duitsland behoort. De burgermeester van Marl is dan ook content met de komst van Metro. “Dat Metro Group voor Marl gekozen heeft onderstreept de aantrekkingskracht van de regio voor hoogwaardige logistiek. Bovendien zal de nieuwe investering helpen bij het stimuleren van groei en werkgelegenheid en het is een uitstekend voorbeeld van succesvol samenwerken tussen bedrijven en lokale overheden,” aldus Werner Arndt, burgemeester van Marl.

De partijen werden over de transactie geadviseerd door makelaars van JLL en BNP Paribas.

 

Reageer op dit artikel