nieuws

Rhenus gaat groots bouwen in Tilburg

Warehousing 13164

Rhenus gaat groots bouwen in Tilburg

In een sneltreinvaart bouwt logistiek dienstverlener Rhenus Contract Logistics nieuwe panden. Het nieuwste plan komt langs de A58 in Tilburg met een opvallend uiterlijk en de hoogste duurzaamheidscertificering.

Vanwege de zichtlocatie bouwt projectontwikkelaar Dokvast voor Rhenus een 60.000 vierkante meter distributiecentrum met veel aandacht voor esthetica. Geen vierkante doos maar een fraai gebogen voorgevel met opvallend veel glas. Het nieuwe pand zal vanaf de opleveringsdatum, eind 2018, tevens fungeren als het hoofkantoor in Nederland van de logistiek dienstverlener. Er is plek voor 250 medewerkers, waaronder een 45 tal werkplekken in de kantoorruimtes. Dokvast bouwt eveneens voor Rhenus op het bedrijvenpark Ekkersrijt in Son. Vorige week is daar het hoogste punt bereikt van een uitbreiding van het bestaande pand.

Oplevering is over twee jaar

Het terrein waarop Rhenus gaat bouwen is 7,2 hectare groot. Vorig jaar is het bedrijf al in gesprek gegaan met Dokvast om deze locatie vast te leggen. Directeur Alphons van Erven zegt dat er nog nauwelijks kavels van deze omvang in Tilburg en omgeving beschikbaar zijn voor logistieke activiteit op deze schaal. Op dit moment heeft het farmaciebedrijf Janssen-Cilag hier een vestiging. Eind dit jaar vertrekt het bedrijf naar Breda. Vorige week heeft Dokvast definitief groen licht gekregen van de gemeente voor de nieuwbouwplannen. Eind 2017 start de bouw waarvoor Heembouw is ingeschakeld.
Bijzonder aan de inrichting van het pand is een mezzanine vloer van 7.000 vierkante meter geconditioneerde opslag voor temperatuurgevoelige (medische) producten zoals implantaten. Er is op voorhand al voorzien in een uitbreiding van nog eens 9.000 vierkante meter. Bijzonder is ook de scheidingswand tussen expeditie en opslagdeel om te voorkomen dat teveel warmte of koude vat krijgt op de opgeslagen goederen.

Veel glas en zonnepanelen op het dak

Doelgroep voor dit nieuwe pand is health care, een sector waar Rhenus sinds een paar jaar volop de focus op heeft gericht. Om interessant te zijn voor verladers uit de gezondheidszorg is met nadruk gekeken naar de locatie. Verladers in dit segment willen volgens Van Erven in een aantrekkelijk omgeving hun logistieke stromen laten verwerken. Daarom is het bedrijventerrein belangrijk – geen zware industriële activiteit in de nabijheid – en natuurlijk het pand zelf voor wat betreft werkomgeving voor de medewerkers naast de hoogste vorm van duurzaamheid met een BREEAM Outstanding certificering.
Onderdeel van het duurzaamheidsstreven is de plaatsing van zonnepanelen op het dak op een oppervlakte van 30.000 vierkante meter. Daarnaast krijgt het pand een zeer hoge isolatiewaarde. Verder kiest Rhenus voor volledige LED verlichting met dimbare segmenten in de magazijngangen. Omdat er veel daglicht het gebouw binnen komt, moet een flinke besparing met dimbaar LED en bewegingsmelders mogelijk zijn.

Reageer op dit artikel