nieuws

‘Amazon gaat een dc vestigen in Nederland’

Warehousing 5114

Nu Amazon zich steeds nadrukkelijker op Nederland richt, lijkt de vestiging van een distributiecentrum van de e-commerce gigant in ons land een kwestie van tijd. Retailexpert Cor Molenaar is er al uit, meldt Emerce: “Sittard is een goede vestigingslocatie voor een dc van Amazon.”

‘Amazon gaat een dc vestigen in Nederland’

Nederlanders en (ook Vlamingen) kunnen vanaf deze week in hun moedertaal winkelen bij Amazon. Dat is mogelijk omdat de Amerikaanse e-commercegigant zijn Duitse website naar het Nederlands heeft vertaald. Ook is er een Nederlandse klantenservice met ondersteuning via telefoon en e-mail.

Eerste stap naar Nederlandse webshop

“We zijn verheugd dat we Amazon.de nog toegankelijker kunnen maken voor onze Nederlandstalige klanten, die nu in het Nederlands kunnen winkelen”, aldus Ralf Kleber, Country Manager bij Amazon.de in een persbericht woensdag. “Dit brengt ons een stap dichter bij onze visie om klanten te kunnen helpen om alles te kopen wat ze zoeken op al onze Europese websites, zonder barrières.” Retailexperts in Nederland stellen dat deze zet de eerste stap is voor de komst van een volwaardige Nederlandse webshop van Amazon. Op dit moment verkoopt Amazon via de Nederlandse website voornamelijk boeken en e-readers.

Amazon-vestiging in Rijswijk

Amazon is tot op heden ook niet prominent fysiek aanwezig in Nederland. Het kantoor van Amazon in Rijswijk, zo meldt Emerce vandaag, richt zich voornamelijk op Amazon Web Services.

Nieuw Amazon-dc in Winsen

Amazon heeft op dit moment nog geen distributiecentra waar het de e-fulfilment-activiteiten verricht voor Nederlandse markt. Wel nadert Amazon steeds dichter de Nederlandse grens. Zo wordt volgend jaar een eerste distributiecentrum (70.000 vierkante meter) in Winsen in Nedersaksen geopend.

Twee dc’s niet ver van NL-grens

Daarnaast heeft Amazon al jaren een distributiecentrum in Rheinberg (Nordrhein-Westfalen) niet ver van de grens met Nederland. Dat geldt ook voor het dc in Werne niet ver van Munster.

Sittard interessante vestigingslocatie

Cor Molenaar, retailexpert en deeltijd hoogleraar bij de vakgroep Bedrijfskunde van RSM/ErasmusUniversiteit in Rotterdam, zegt tegen Emerce woensdag dat hij verwacht dat Amazon ook in Nederland een distributiecentrum zal vestigen. “Ik was laatst in Sittard, waar heel geheimzinnig werd gedaan over de huurder van een groot magazijn. Als Amazon kiest voor fysieke aanwezigheid in Nederland, moet je toch al gauw aan die regio denken.”

Ook Alibaba kijkt naar Nederland

In mei stelde Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org in NRC ook dat Amazon op zoek is naar personeel en grond voor de bouw van distributiecentra in Nederland. Eerder dit jaar werd eveneens bekend dat de Chinese e-commercegigant Alibaba plannen zou hebben voor de vestiging van een distributiecentrum in het Limburgse Weert.

Reageer op dit artikel