nieuws

Recordopname aan distributiecentra dit eerste half jaar

Warehousing 1236

Recordopname aan distributiecentra dit eerste half jaar
Het in aanbouw zijnde nieuwe distributiecentrum van Nabuurs/Heinz op Park15 bij Nijmegen. Volgens Hub Ploem van Stec ontbreekt het bij veel logistieke bedrijven aan feitenkennis bij bij de strategische locatiekeuze.

Het is geen verrassing meer: de opname van logistiek vastgoed blijft het goed doen. In de eerste helft van dit jaar is maar liefst 1,4 miljoen vierkante meter aan bedrijfsruimte opgenomen. In de top-10 van grootste transacties staan voornamelijk distributiecentra, blijkt uit cijfers van DTZ Zadelhoff.

De meest omvangrijke transacties waarbij distributiecentra in het spel zijn, vonden dit eerste half jaar plaats op logistiek bedrijvenpark Park15 in de gemeente Overbetuwe niet ver van Nijmegen, waar zowel Lidl als Nabuurs/Heinz een omvangrijk dc van boven de 60.000 vierkante meter laten bouwen.

Grote transacties door Lidl en Rhenus

De top-10 van meest omvangrijke transacties (pdf) wordt gedomineerd door logistiek vastgoed. Naast Lidl en Nabuurs/Heinz worden onder ander ook de nieuwe dc’s van Rhenus (Son), Coolblue (Tilburg), XPO Logistics (Schiphol) en NSK (Tilburg) genoemd.

Vraag naar XXL-dc’s zet door

Opvallend in deze transactie top-10 is dat het in 8 van de 10 gevallen nieuwbouw betreft. “Vergeleken met de top-10 grootste transacties over dezelfde periode in 2015 hebben in de eerste helft van dit jaar beduidend meer grotere transacties plaatsgevonden. Het is duidelijk dat de trend van steeds grotere distributiecentra zich verder doorzet”, zegt Jeroen de Bruijn, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff.

Groei in e-fulfilment

Volgens de makelaarsorganisatie blijft de logistiek vastgoedmarkt het goed doen mede doordat steeds meer producten tegenwoordig online worden besteld. “Gevolg is dat e-fulfilment activiteiten in logistieke centra de afgelopen jaren zijn toegenomen” verklaart De Bruijn.

Bestaand aanbod  van dc’s voldoet niet

Daarnaast constateert DTZ dat logistiek dienstverleners steeds vaker een strategie hanteren waarbij vanuit een groot distributiecentrum klanten in een steeds groter gebied worden bediend. zegt hierover: “Deze ontwikkelingen werken de behoefte aan steeds grotere distributiecentra (ook wel XXL-dc’s genoemd, red.) in de hand en aan deze behoefte kan vaak door het bestaande aanbod, vooral qua omvang maar ook qua technische eisen, niet worden voldaan.”

Vooral build-to-suit voldoet aan vraag ldv’ers

Nieuwe zogenaamde ‘build-to-suits’ – oftewel ruimte die specifiek voor een gebruiker wordt ontwikkeld – beantwoorden volgens De Bruijn wel aan die vraag van logistiek dienstverleners. Hierdoor gaat een forse toename van de opname niet hand in hand met een sterk dalend aanbod.” Tot eenzelfde conclusie kwam eerder dit jaar ook makelaarsorganisatie Dynamis in een trendrapport over de logistiek vastgoedmarkt.

Nieuwe distributiecentra ‘goedkoper’

De huidige mismatch tussen vraag en aanbod van distributiecentra wordt volgens DTZ vooral veroorzaakt doordat de bouwkosten van met name distributiecentra de afgelopen jaren niet of nauwelijks zijn toegenomen, er voldoende betaalbare grond beschikbaar is en scherpe beleggingsresultaten te realiseren zijn. Gevolg van deze trend is dat huurprijzen voor nieuwbouw kunnen concurreren met bestaande bouw.”

Grondprijzen het hoogst in Haarlemmermeer

In de logistieke hotspots in de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn – zoals bekend– de afgelopen twee jaar de meeste nieuwe distributiecentra ontwikkeld. Daarnaast is de trend volgens DTZ dat er ook meer nieuwe distributiecentra rondom Schiphol worden gerealiseerd en verhuurd. De grondprijzen zijn hier, vooral dicht bij de luchthaven, al jaren hoog en dat is terug te zien in de huurprijzen.

Reageer op dit artikel