nieuws

‘Tilburg heeft onvoldoende kavels voor XXL-dc’s’

Warehousing 1768

‘Tilburg heeft onvoldoende kavels voor XXL-dc’s’

Grote logistieke bedrijven dreigen Tilburg links te laten liggen omdat de logistieke hotspot nummer drie niet kan voldoen aan de aanhoudende vraag naar grote kavels voor XXL-dc’s. “We kunnen niet garanderen dat we geen bedrijven mislopen”, meldt het Brabants Dagblad op basis van antwoorden van B en W Tilburg op vragen van de VVD-fractie.

Dit zorgt volgens de krant dat er volop kansen ontstaan voor buurman Waalwijk nu de gemeente Tilburg niet langer kan voldoen aan de aanhoudende vraag naar grote kavels op bedrijventerreinen.

Gebrek aan kavels van 5 hectare

Trend is dat verladers en logistiek dienstverleners vooral op zoek zijn naar kavels van 5 hectare en meer. En die heeft de logistieke hotspot met ambities op dit moment niet meer beschikbaar, aldus het college van burgemeester en wethouders van Tilburg.

Aanbod matcht niet met vraag

Volgens het Brabants Dagblad overlegt Tilburg binnenkort binnen het Regionaal Ruimtelijk Overleg met zijn buurgemeenten. Want ‘nee’ verkopen aan internationale bedrijven is wel het laatste dat de logistieke hotspot nummer 3 van Nederland wil. Laat onverlet dat er, zo schrijft B en W Tilburg in de brief aan de raad, een situatie is ontstaan waarin in zijn algemeenheid het aanbod niet matcht met de vraag.”

Waalwijk ruimte voor XXL-dc’s

In Waalwijk is in ieder geval nog wel plek voor bedrijven die een XXL-dc willen realiseren. “Inmiddels hebben die zich ook gemeld, beaamt een woordvoerder van de gemeente Waalwijk tegen het Brabants Dagblad. Concreet is er nog niks.

Pas ontwikkelen bij concrete vraag

Op logistiek bedrijvenpark Haven Acht aan de A59 waar bol.com op dit moment zijn nieuwe distributiecentrum bouwt, mag nog tot aan het Drongelens kanaal worden gebouwd. Waalwijk zal het gebied overigens niet op voorhand bouwklaar maken. Pas bij een concrete vraag of verkoop zal de gemeente een kavel ontwikkelen voor een distributiecentrum.

Creëren extra werkgelegenheid

VVD-wethouder Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk zegt tegen het Brabants Dagblad dat logistieke bedrijven als verladers en logistiek dienstverleners veel werkgelegenheid met zich mee brengen. “Banen voor mensen met een hoge én een lage opleiding.” Alleen al in De Langstraat zitten zo’n 1.600 mensen in de bijstand. “Als je veel werk creëert, creëer je ook werk voor deze mensen”, aldus Bakker.

Brabant dreigt banen mis te lopen

De fractie van de VVD in Provinciale Staten van Brabant heeft, zo meldt de krant woensdag, inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de bewust brief van het Tilburgse college aan de gemeenteraad. Woordvoerder en statenlid Wilma Dirken vraagt: “De VVD-fractie wil van de gedeputeerde weten wat de gevolgen zijn voor Tilburg en andere plaatsen in Brabant. Daarom willen we weten wat de stand van zaken is in andere Regionaal Ruimtelijke Overleggen (RRO’s). Zijn de gemeenten daar te traag in hun besluitvorming, of laten we als provincie iets liggen? We zijn bang dat Brabant ‘nee’ moet verkopen aan bedrijven die zich hier willen vestigen. Op die manier lopen we banen mis.”

Reageer op dit artikel