nieuws

SSI Schäfer haalt robotfabrikant binnen

Warehousing 1581

SSI Schäfer haalt robotfabrikant binnen

Ro-ber, fabrikant van portaalrobots, is voor meer dan de helft in handen gekomen van SSI Schäfer. De magazijninrichter heeft de ambitie om een volledig aanbieder zijn van automatische systemen op material handling gebied.

Topman Rudolf Keller van SSI Schäfer maakte het nieuws bekend tijdens de CeMAT in Hannover. “Sinds meer dan tien jaar hebben we robots in ons assortiment. Met dit meerderheidsbelang in Ro-ber kunnen we onze kennis op dit gebied aanzienlijk uitbreiden.” Volgens Keller blijft het bedrijf vooralsnog onder eigen naam in de markt actief.

Portaalrobots als kernactiviteit

Hans Gerd Severin (directeur/eigenaar van Ro-ber) draagt het grootste deel van de aandelen over aan SSI Schäfer en zal na verloop van tijd uit het bedrijf verdwijnen, dat hij ruim twintig jaar heeft geleid. Ro-ber (Robots Berlin) ontstond in 1983 in de toenmalige DDR, als spin-off van de Technische Universiteit van Berlijn. Na de ‘Wende’ in 1989 verhuisde de onderneming naar Kamen (in de buurt van Dortmund) en begon van daaruit een rol van betekenis te spelen in de material handling industrie. Volgens Severin zijn portaalrobots ten opzichte van knikarmrobots sterk in het voordeel als het gaat om bijvoorbeeld het palletiseren en depalletiseren van dozen. Het bereik is groter, robots naast elkaar kunnen elkaars werkgebied overlappen en vooral de snelheid (tot 25 cycli per minuut) is een belangrijk pluspunt.

Samen al eerder in projecten

SSI Schäfer heeft door middel van overnames in het verleden, ook van robotproducenten, kennis en ervaring opgedaan op automatiseringsgebied. Dit is een voor een beide partijen interessante toevoeging, te meer omdat de bedrijven al vaker in projecten partners zijn geweest bij een aantal klanten. Onder andere bij drankengroothandel Kempf in het Duitse Heddesheim (onderdeel van Edeka) hebben de material handling specialisten een omvangrijk project gerealiseerd.

‘CeMAT is nu veel te duur’

Tijdens de presentatie op de CeMAT zei CEO Keller, blij te zijn met de beslissing van Deutsche Messe AG om de CeMAT weer samen te voegen met de Hannover Messe Industrie beurs. “De bezoekersaantallen lopen terug, de investeringen zijn hoog. Ook wij kunnen ons dit niet langer veroorloven. Dit is een goede stap voor bedrijven zoals wij, die een bredere doelgroep willen benaderen.” Keiller zei dat het experiment om van de CeMAT een grote zelfstandige beurs te maken uiteindelijk is mislukt. Sinds 2002 was CeMAT los van de Hannover Messe als eerst driejaarlijkse en sinds 2014 weer als tweejaarlijkse beurs. Hannover Messe is een combinatie van meerdere beurzen op het gebied van onder andere energietechnologie, aandrijftechniek en industriële automatisering/robotisering.
Deze week is de CeMAT nog als zelfstandige beurs te bewonderen in Hannover. De eerstvolgende keer is op 23 – 27 april 2018.

 

Reageer op dit artikel