nieuws

Robots krijgen vaste grip op magazijnen

Warehousing 3824

Robots krijgen vaste grip op magazijnen

Robots zijn bezig met een onstuitbare opmars in logistieke processen. Want robots zijn vier tot zes keer efficiënter dan orderpickende medewerkers. In Europa vervallen op termijn 1,5 miljoen banen.

Hoe houdt de logistieke sector de toenemende robotisering in de greep? Dat is de vraag die het onderzoeksbureau Roland Berger stelde. Het antwoord is: lastig. Te snel robots toelaten zorgt voor sociale onrust. Te langzaam betekent dat de logistiek grote kansen laat liggen om te investeren in kostenbesparende technologie, die de toegevoegde waarde van logistiek in business modellen sterk kan vergroten. Niets doen is zeker geen optie. In dat geval zullen onderzoeksinstellingen en fabrikanten uit Japan, Korea en China de Europese markt overspoelen.

‘Uurloon’ robot gaat omlaag

Vast staat dat steeds meer bedrijven overtuigd raken van het idee, dat het beter is om in logistieke processen mensen in te ruilen voor machines. De onderzoekers berekenen dat de handlingskosten door de oprukkende robots kunnen dalen met 20 tot 40 procent als de omstandigheden zich daar voor lenen.

 

 

 

Dat blijft niet zonder gevolgen, ook al is het gemiddelde uurloon van een werknemer in de EU 14 á 15 euro en kosten robots omgerekend op dit moment 18 á 20 euro per uur. Die balans zal snel verschuiven in het voordeel van de robot.

robots IMG_0993

Omgevingskosten dalen eveneens

Volgens het onderzoeksrapport getiteld ‘Of Robots and Men – in logistics’ zullen rond 2025 zo’n 1,5 miljoen banen in de EU verloren zijn gegaan. Binnen twee jaar tijd kost een volledig operationele robot nog geen 100.000 euro (nu is dat nog 20.000 euro meer). Daarmee is een terugverdientijd van maximaal drie jaar alleszins realistisch. Het onderzoeksbureau constateert, dat de kosten die gemaakt moeten worden om de omgeving klaar te maken voor robotisering enorm terug vallen. Dit is te danken aan de sterk verbeterde technologie – met name om de interactie tussen mens en machine te optimaliseren.

Normaal in de auto-industrie

Het sociale vraagstuk dat robotisering met zich meebrengt heeft volgens Roland Berger verschillende aspecten. Eén daarvan is ergonomie en met name de toegenomen regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. Dat zorgt er voor dat werkgevers de kant van automatisering opgeduwd worden – het rapport vermeldt Frankrijk als afschrikwekkend voorbeeld. Verder geeft e-commerce een flinke impuls aan deze trend, omdat zendingen steeds sneller de deur uit moeten en vaak op een laat tijdstip. Robots geven een e-fulfilment center een belangrijk concurrentievoordeel. Tot slot is ook het imago onder afnemers een zwaar wegend punt. Kijk naar de auto-industrie. Niemand neemt de fabrikanten nog kwalijk, dat ze robots inzetten voor productiewerkzaamheden, juist omdat ze daarmee zorgen voor betere arbeidsomstandigheden.
Bekijk hier het volledige rapport.

Lees ook: Ontdoe robots van onnodige magie

Reageer op dit artikel