nieuws

Kion op pole position met 7 miljard

Warehousing 1869

Kion op pole position met 7 miljard

Kion is in één klap de grootste en meest complete material handling leverancier ter wereld. Door de overname van Dematic zet het Duitse concern de andere spelers qua omzet en compleetheid op flinke achterstand.

Kion Group, een van de grootste leveranciers van hef- en magazijntrucks, is door de overname van Dematic nu ook een wereldspeler in intelligente intralogistieke oplossingen. Het Duitse concern is met stip een mondiale leider geworden: qua omzet (bijna 7 miljard euro) als qua aanbod van systemen.

Top 20 material handling spelers

SSI Schäfer en het Japanse Daifuku strijden al jaren om de hoogste tree in de lijst Top 20 grootste material handling bedrijven, een overzicht die jaarlijks wordt gemaakt door MMH.com. In de laatste editie leidt Daifuku de dans met een omzet van ruim 2,7 miljard dollar. SSI Schäfer moet het doen met bijna 2,6 miljard. Getallen die echter verbleken door de overname van Dematic door Kion. De Duitsers staan nu in de boeken voor een jaaromzet van ruim 6,9 miljard euro.

Overname Egemin

Wanneer de heftruckmarkt er uit wordt gefilterd en enkel wordt gekeken naar de material handling systemen, komt het Duitse concern uit op ruim 2,1 miljard euro; goed voor plek 3. Dematic, dat in 2006 door toenmalig moederbedrijf Siemens werd verkocht aan het zittende management en investeringsmaatschappij Triton,  is goed voor 2 miljard euro per jaar. Egemin, dit bedrijf nam Kion in 2015 over, doet 145 miljoen op jaarbasis. Hiermee troeft het onder meer het Japanse Murata Machinery af dat op plaats 4 staat in de Top 20 van MMH met een jaaromzet van 1,2 miljard dollar. Vanderlande complementeert de top 5 met bijna 1 miljard.

Consolidatieslag verhevigt

Misschien nog wel belangrijker dan de kale cijfers, is dat de deal Kion dé one stop player voor intelligente supply chain en magazijnoplossingen maakt. Een race die al langer aan de gang is tussen de diverse material handling spelers.

Zo nam SSI Schäfer onlangs een groot belang in Ro-ber, fabrikant van portaalrobots. Dematic nam op zijn beurt vorig jaar Reddwerks Corporation over. Reddwerks is een innovator op het gebied van Warehouse Execution Software (WES). Kion lijfde Egemin in en System integrator Swisslog nam in 2015 de Duitse AGV-producent Grenzebach Automation over. Swisslog zelf werd kort daarvoor overgenomen door de Duitse robotproducent Kuka. Vanderlande lijfde de Spaanse bagage-afhandeling systeembouwer Dinamic Industrial Business in.

Omvang telt in de business

Ook TGW heeft de bakens verzet. Het Oostenrijkse bedrijf, dat sinds kort een Benelux vestiging heeft in Nederland, is sinds enkele jaren omgeturnd tot een system integrator van formaat. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in onder meer WMS en WCS. TGW nam in 2013 softwarebedrijf Klug over. “Acht jaar eerder lijfde TGW het Amerikaanse Ermanco in. Georg Kirchmayr, ceo TGW:  “In deze business telt omvang, omdat je omvang (omzet red.) nodig hebt om te kunnen blijven investeren in R&D en R&D is essentieel.”

Overname eind dit jaar beklonken

De deal van Kion en Dematic volgt te midden van groeiende concurrentie tussen bricks en clicks. Kion neemt Dematic over voor 3,25 miljard dollar. Na aftrek van bepaalde passiva, is de verwachte koopprijs 2,1 miljard dollar. Dat heeft het concern bekendgemaakt. De transactie moet in de loop van het vierde kwartaal van 2016 bekrachtigd worden.

 

Reageer op dit artikel