nieuws

Hercuton bouwt dc volgens nieuwe wet ‘Kwaliteitsborging’

Warehousing 1557

Hercuton bouwt dc volgens nieuwe wet ‘Kwaliteitsborging’

Bouwbedrijf Hercuton bouwt in Dordrecht in opdracht van een belegger een nieuw distributiecentrum van 32.000 vierkante meter. Bijzondere aan dit project is dat het dc als pilot dient als voor de aankomende – en in de bouwsector veel bekritiseerde – wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB).

Het distributiecentrum bouwt Hercuton op een van de laatste grote percelen van bedrijventerrein Dordtse Kil III in Dordrecht. Het bouwbedrijf realiseert het gebouw voor niet bij naam genoemde Europese tak van ‘een belegger van wereldformaat’.

WKB is omstreden

Het project dient als pilot voor de aankomende wet Kwaliteitsborging (WKB) voor het bouwen. In deze nieuwe wet staat dat de opdrachtnemer, een aannemer bijvoorbeeld, eindverantwoordelijk wordt voor de kwaliteit van het gebouw dat hij oplevert. Die eindigt niet, zoals nu het geval is, bij de oplevering en bij de ontdekking van ‘verborgen gebreken’, maar duurt voort tijdens de garantieperiode.

Wet zorgt voor bureaucratische rompslomp

Dit betekent dat een pandeigenaar 20 jaar lang voor zowel verborgen als zichtbare gebreken bij de bouwer kan aankloppen. Vanuit de bouwsector is er kritiek op deze wet die zijn doel flink voorbij zou schieten, veel meer bureaucratische rompslomp met zich mee zal brengen en woningen duurder maakt vanwege de lange aansprakelijkheidsperiode.

WKB-voorstel ligt bij Tweede Kamer

Deze kritiek weerhield minister Blok er niet van om onlangs het WBK-wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Voor de woningbouw zijn inmiddels al enkele pilots uitgevoerd, voor de (grote) utiliteitsbouw nog niet.

Hercuton: wet pilot voor nieuw dc

Volgens Hercuton-directeur Ivo van der Mark is het project in Dordrecht bij uitstek geschikt voor een pilot. “Met een projectsom van enkele tientallen miljoenen is het groot en complex genoeg om in ontwerp en realisatie een voorbeeld van onze geïntegreerde aanpak te zijn. Het KOMO Risicomodel in combinatie met de TIS-regeling (Technische Inspectie Services, een keurmerk voor de B&U- en GWW-sector, red) zal als kwaliteitsborgingsinstrument worden ingezet.”

Gelamineerde houten liggers

Bijzonder aan het ontwerp van dit distributiecentrum zijn volgens het bouwbedrijf uit Nieuwkuijk, dat onder andere ook het dc van Wehkamp.nl in Zwolle bouwde, de gelamineerde houten liggers waardoor het pand een vriendelijke uitstraling krijgt. De grondoverdracht heeft begin deze week plaatsgevonden. Begin volgende week start Hercuton met het heiwerk. De oplevering van het dc (volledig turn-key, red.) is volgend jaar april.

Gesprekken met potentiële huurders

De ontwikkeling is in samenwerking met Glint Real Estate, Over Engh Vastgoed BV, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D) en Deal Drechtsteden tot stand gekomen. Cushman & Wakefield is namens de belegger bij het project betrokken en is, zo meldt Hercuton, met verschillende potentiële huurders in gesprek.

Reageer op dit artikel