nieuws

Goodman bouwt wederom distributiecentrum voor BMW

Warehousing 1694

Goodman bouwt wederom distributiecentrum voor BMW

Goodman Group is gestart met de bouw van een distributiecentrum van 48.200 m² voor de BMW Group in Landshut, in de Duitse deelstaat Beieren. Het nieuwe gebouw wordt rechtstreeks gekoppeld aan de bestaande productiehal van BMW.

De bouw van het nieuwe distributiecentrum is gestart in maart 2016 en de oplevering staat gepland voor medio 2017. Dit nieuwe vastgoedproject in de Duitse deelstaat Beieren is het tweede ontwikkelingsproject van Goodman voor BMW in de afgelopen 12 maanden. In januari leverde de vastgoedgroep ook al een dc van 70.000 m² op in Kleinaitingen, nabij Augsburg.

Tunnels voor efficiency

Het nieuwe distributiecentrum zal uit twee gebouwen bestaan van ongeveer 7.100 m² en 40.650 m². De faciliteit beschikt over 38.200 m² opslagruimte en speciale laad- en lostunnels aan de zijkant van elk gebouw. Deze verwarmde tunnels maken een efficiënte vrachtafhandeling mogelijk. Om het logistieke proces te optimaliseren investeert de Duitse autobouwer bovendien in een ondergrondse transportverbinding voor vrachtwagens en elektrische shuttletreinen. Dankzij deze transportverbinding is de productiefaciliteit in Landshut direct verbonden met het distributiecentrum dat door Goodman wordt ontwikkeld.

Het grootste gedeelte van de units waaruit het nieuwe distributiecentrum van 48.200 m² zal bestaan, heeft een interne magazijnhoogte van 7,5 meter voor blokopslag. Een deel van het grootste gebouw krijgt een hoogte van 15 meter voor de integratie van een hoogbouwpalletmagazijn, dat als “supermarkt” zal dienen voor kleinere onderdelen en componenten. Daarnaast zullen de gebouwen ruimte bieden aan in totaal 2.400 m² kantoorruimtes en sociale ruimtes.

LED

Het nieuwe dc wordt uitgerust met LED-verlichting en geïsoleerde, donkere radiatoren om energie en kosten te besparen. Na voltooiing zal het gebouw een gouden certificaat ontvangen van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB). Goodman is het enige grote, industriële vastgoedbedrijf met een DGNB-masterplan. Dit houdt in dat nieuwe ontwikkelingsprojecten die aan de overeengekomen standaarden voldoen, vooraf worden gecertificeerd. De regeling omvat 50 duurzaamheidscriteria die het gebouw evalueren op milieukundig, economisch, functioneel en technisch vlak.

“Het optimaliseren van de operationele kosten is van essentieel belang voor onze klanten. Wij helpen hen dat doel te bereiken door goed te kijken naar hun logistieke vastgoed,” aldus Dirk Mölter, directeur Duurzaamheid en Techniek bij Goodman voor het Europese vasteland. “Bij dit project stond ons technische team voor een dubbele uitdaging: een efficiënte oplossing bedenken voor een stuk land met ongelijkmatige afmetingen en tegelijkertijd elk gebouw zodanig ontwerpen dat maximale operationele productiviteit wordt bereikt. In de afgelopen 15 jaar hebben we zo’n 38 projecten opgeleverd voor de automobielindustrie. Voor uitdagende projecten zoals dit ontwikkelingsproject kunnen we bogen op onze uitgebreide knowhow van de specifieke logistieke vastgoedbehoeften die de automobielindustrie kenmerkt. We bouwen immers verder op best practices van eerder uitgevoerde projecten om dit nieuwe state-of-the-art logistieke centrum neer te zetten.”

Voortzetting samenwerking

Begin dit jaar leverde Goodman aan de BMW Group nog een nieuw distributiecentrum voor reserveonderdelen en accessoires op in het Beierse Kleinaitingen. Goodman beheert ongeveer 73.000 m² logistieke ruimte voor de BMW Group in Duitsland en Australië.

“We hebben in korte tijd een sterke partnership met de BMW Group kunnen uitbouwen dankzij onze uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van logistieke vastgoedoplossingen voor de automobielindustrie waarin we telkens weer onze kwaliteiten en expertise bewijzen,” aldus Christof Prange, hoofd Bedrijfsontwikkeling van Goodman in Duitsland.

In Beieren beheert Goodman een gevarieerd portefeuille met een totaal van ongeveer 330.000 m² voor klanten als Amazon, BMW Group, DB Schenker, DHL, DSV, Ingram Micro en Kuehne + Nagel.

BMW staat dit jaar voor het eerst in Gartner’s Supply Chain Top 25.

Reageer op dit artikel