nieuws

Still levert groot li-ion project af in Lübeck

Warehousing 1062

Still levert groot li-ion project af in Lübeck

Sinds deze maand is al het mobiel intern transport van levensmiddelenfabrikant Brüggen omgezet naar li-ion batterijtechnologie. Still constateert dat de belangstelling in de industrie en logistiek voor deze techniek nu snel groeit.

Vorig jaar besloot Brüggen de bestaande truckvloot te vervangen. Still leverde, na een uitgebreid selectieproces, in totaal 66 nieuwe vorkheftrucks af samen met hefwagens en schaarhefpallettrucks in 39 verschillende modellen, allemaal op li-ion tractiebatterijen. Brüggen realiseerde hiermee meer inzicht in kosten door leasing en servicepakketten, een hoge gebruiksflexibiliteit, korte oplaadtijd van de accu’s en bovendien een online tool voor vlootbeheer, waarmee de beschikbaarheid van trucks is toegenomen en de veiligheidsrisico’s zijn teruggedrongen.

Twee keer zoveel energie

De li-ion-technologie maakt het mogelijk de nieuwe truckvloot met bijna 24 procent terug te brengen, wat voor een belangrijk deel de investering rechtvaardigt. Het nieuwe accusysteem biedt Brüggen daarnaast nog diverse voordelen. Door het hogere prestatievermogen  zijn de batterijen in het bijzonder geschikt in situaties waar loodzuuraccu’s al snel hun limiet bereiken. De li-ion-accu heeft twee keer zoveel energie met hetzelfde fysieke volume, wat een besparing oplevert ten aanzien van accuwisseling en infrastructuur. Daar komt bij dat, in tegenstelling tot de loodzuuraccu, de li-ion accu is onderhoudsvrij, waardoor vrijwel alle onderhoudswerkzaamheden tot het verleden behoren.

Tot 2.500 keer opladen

Ook tussentijds bijladen is een belangrijk pluspunt. Sommige van de trucks zijn 24 uur in gebruik en kunnen niet gemist worden, zowel in de logistiek als in de fabriek. Net als met mobiele telefoons kunnen de nieuwe accu’s op elk moment een paar minuten worden bijgeladen, bijvoorbeeld tijdens werkpauzes. Na 40 minuten is alweer twee derde van het vermogen beschikbaar. Met zo’n 2.500 mogelijke oplaadcycli, kan de li-ion accu twee keer zo vaak worden opgeladen als een klassieke loodzuuraccu. Bij een li-ion-accu heeft dit geen nadelige gevolgen voor het geheugen.

Meer li-ion tijdens de CeMAT

Het familiebedrijf in Lübeck produceert muesli en mueslirepen, naast cornflakes en ontbijtgranen en levert grondstoffen en halffabrikaten aan de levensmiddelenindustrie. Producten komen onder huismerk van supermarktbedrijven op de markt en onder eigen merknamen.
Still is buitengewoon tevreden met de succesvolle implementatie van dit grote project bij deze klant. De heftruckfabrikant benadrukt hiermee de ambitie om volop in te zetten op elektrische voertuigen met als doel om in 2017 minimaal 90 procent van de trucks met li-ion-accu’s aan te bieden. Het bedrijf gaat deze en andere nieuwe trucks die gebruikmaken van Li-Ion-technologie grootschalig presenteren tijdens de CeMAT in Hannover.

Reageer op dit artikel