nieuws

Nieuw dc Arvato creëert honderden banen in N-Limburg

Warehousing

Nieuw dc Arvato creëert honderden banen in N-Limburg
Logistiek dienstverlener Arvato SCM nam woensdag in het Noord-Limburgse Heijen een nieuw multi-client distributiecentrum van 30.000 vierkante meter in gebruik.

Het nieuwe multi-client distributiecentrum van Arvato SCM in het Noord-Limburgse Heijen biedt in piekperiodes werkgelegenheid aan 500 mensen. Dat aantal kan oplopen want het bedrijf, een dochter van mediaconcern Bertelsmann, wil op termijn fors uitbreiden naar 70.000 vierkante meter.

Zover is het overigens niet zo bleek gistermiddag tijdens de persconferentie van Arvato SCM, voorafgaand aan de feestelijk opening van het dc dat is gevestigd op bedrijventerrein De Brem in Heijen (onderdeel van de gemeente Gennep) aan de A77 op de grens met Duitsland. Een rondleiding voor de pers door het distributiecentrum zat er overigens niet in omdat de klanten van Arvato – voornamelijk actief in de hightech- en healthcare-industrie – ‘pottenkijkers’ niet op prijs stelden.

Directe aansluiting Duitsland

Laat onverlet dat het onderdeel van het Duitse mediaconcern Bertelsmann grootste plannen heeft op de nieuwe locatie in de gemeente Gennep, want het nieuwe dc is volgens de logistiek dienstverlener de ideale locatie dankzij de directe nabijheid van de A77, die direct aansluit op Duitsland en de rest van Europa. Daarnaast biedt de nabije aanwezigheid van de barge- en treinterminal goede alternatieve transportmogelijkheden.

15 miljoen zendingen op jaarbasis

Met de bouw van het distributiecentrum, die vorig jaar oktober werd aangekondigd,  heeft Arvato bovendien zo’n 500 banen gecreëerd voor de regio Noord-Limburg. Op dit moment zijn er rond de tweehonderd mensen aan de slag in het distributiecentrum, waarvan 25 afkomstig zijn van een van de twee vestigingen in Venray die gaat sluiten. “Als het dc eenmaal volledig operationeel is dan gaan we naar een zendingsvolume van circa vijftien miljoen artikelen per jaar. Tijdens piekmomenten verwachten we dat we hier 500 mensen aan de slag hebben”, stelde Martijn Nielen, Arvato SCM-directeur Nederland.

Dc komende herfst volledig operationeel

Het distributiecentrum in Heijen, naast Venray en Schiphol de derde vestiging van Arvato in Nederland, is nog niet volledig operationeel. De laatste van de drie units tellende pand is op dit moment nog in aanbouw. Nielen: “De eerste twee units van 10.000 vierkante meter zijn klaar. We zijn daar al grotendeels operationeel met inbound- en assembly-werkzaamheden voor een aantal hightech klanten. Het outboundproces start vanaf begin april. De derde unit wordt in mei opgeleverd. Daar zijn inmiddels ook klanten voor actief in onder andere de health care hoek. We verwachten in de herfst van dit jaar live te zijn met deze laatste unit.”

Tweede uitbreiding

Tijdens de persconferentie gisteren stelde Nielen ook dat Arvato plannen heeft voor verdere uitbreiding in Heijen. “Er is ruimte voor een uitbreiding van nog eens 40.000 vierkante meter. Dat overwegen we serieus aangezien er genoeg interesse is van nieuwe klanten. Een mogelijke uitbreiding hangt overigens nog wel af van veel factoren, zoals bouwvergunningen en hoe we intern de financiering rond gaan krijgen. Ik kan dus niet exact zeggen wanneer we starten met de nieuwbouw.”

Groot arbeidspotentieel

Vestiging van een omvangrijke logistieke operatie als die van Arvato in de gemeente Gennep lijkt zo op het eerste gezicht niet voor de hand liggend. Nielen zegt hierover: “Het beschikbare arbeidspotentieel is een van de redenen waarom we hebben gekozen voor deze regio. Noord-Limburg is bovendien sowieso uitstekende locatie voor logistiek waar het gaat om in- en outbound stromen. Ook zijn er in Venlo een aantal goede opleidingen die ons steunen op een hoger niveau. Bovendien is er voor ons als internationaal logistiek dienstverlener hier vlak over de grens nog genoeg arbeidspotentieel beschikbaar voor ons.”

Veel overeenkomsten

Een nieuw distributiecentrum in logistieke hotspot Venray, waar Arvato sinds 2007 al is gevestigd met twee warehouses, behoorde volgens Nielen binnen de mogelijkheden. “Logistiek gezien zit er niet een groot verschil tussen Venray en Gennip. Als je kijkt naar alle voor en nadelen van de in- en outbound dan doen beide het ongeveer evengoed alleen beschikken we hier over meer uitbreidingsmogelijkheden. Venray is absoluut niet verkeerd, maar net iets minder voor wat we hier in Heijen willen realiseren.”

Reageer op dit artikel