nieuws

‘Kunststof pallets net zo duurzaam als houten variant’

Warehousing

‘Kunststof pallets net zo duurzaam als houten variant’
De milieuvriendelijke en duurzame CR1 kunststof europallet van Hulkenberg

Kunststof poolpallets belasten het milieu niet meer en zijn bovendien net zo duurzaam als houten pallets. Dit blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van brancheorganisatie NRK Verpakkingen in reactie op een eerder onderzoek van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV).

Het onderzoeksbureau uit Delft vergeleek de milieueffecten van beide type pallets in een zogeheten ‘second opinion’. Het bewuste onderzoek uit oktober 2014 van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie in opdracht van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV) concludeerde dat houten pallets 25 procent minder milieubelastend zouden zijn dan kunststof exemplaren. NRK liet vorig jaar april weten dat het er bij dit onderzoek valse claims zijn gedaan door EPV.

Vier harde argumenten

Het second-opinion onderzoek van CE-Delft werd uitgevoerd in opdracht van NRK Verpakkingen, belangenbehartiger en woordvoerder van de Nederlandse kunststofverpakkingsindustrie. De conclusies van het onderzoek halen volgens de brancheorganisatie de ‘milieuclaim’ van de rivaliserende brancheclub Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV) onderuit dat houten pallets beter en duurzamer voor het milieu zouden zijn dan kunststof pallets ‘op basis van vier harde argumenten’.

Uitvalpercentage 0,5 procent

In het NIBE-onderzoek werd gesteld dat het uitvalspercentage van kunststof pallets 2 procent zou zijn. In de praktijk blijkt dit slechts 0,5 procent te zijn, zoals eerder is berekend door het erkende Duitse Fraunhofer Instituut. Daarmee vervalt het verschil met houten pallets volledig.

80 procent kunststofpallets hergebruikt

In het NIBE-onderzoek werd ook gesteld dat 85 procent van de afgeschreven kunststof pallets zou worden verbrand. In de praktijk is dat percentage veel lager, omdat recycling commercieel aantrekkelijker is. Volgens de kunststof-palletindustrie wordt minstens 80 procent van haar producten hergebruikt.

Ongebruikelijke rekenmethode

Ook stelde CE Delft stelde vast dat in het eerdere onderzoek een ongebruikelijke rekenmethode zou zijn gebruikt voor het beslag op land dat bij de productie van beide soorten pallets wordt gelegd. Volgens onze berekeningen met twee gebruikelijke methodieken zou de bijdrage van landgebruik bij de houten pallet veel hoger moeten zijn. Dusdanig hoog dat de milieuwinst voor hout verdwijnt”, verklaart Geert Bergsma, Manager Ketenanalyse bij CE Delft.

‘Kunststof pallets beter voor milieu’

Het vierde argument tegen het onderzoek uit 2014 is volgens NRK Verpakkingen de combinatie van de vorige drie argumenten. Die combinatie zou de conclusie volgens de branche-organisatie ondersteunen dat kunststof pallets juist beter zijn voor het milieu dan houten pallets.

EPV neemt conclusies serieus

De EPV zegt in een schriftelijke reactie op het CE Delft-onderzoek onder andere dat het de dialoog met NRK op prijs stelt dat het de conclusies serieus neemt. “Dat neemt niet weg dat bij de totstandkoming van de LCA (Life Cycle Analysis) meerdere keren met de kunststof industrie contact is gezocht. Ook NRK is gevraagd om informatie en medewerking. Deze is echter in onvoldoende mate gegeven en NRK heeft niet verder willen meewerken”, aldus EPV. Was dit wel gebeurd dan was de discussie volgens de brancheorganisatie voor producenten van houten pallets en emballage materiaal op een andere wijze gevoerd.
Over het rapport van Fraunhofer zegt EPV. “Dit rapport is achteraf aangehaald en blijkt niet publiekelijk beschikbaar wat de EPV zodoende niet heeft kunnen benutten.”

Reageer op dit artikel