nieuws

V&D distributiecentrum te huur na mislukte doorstart

Warehousing

V&D distributiecentrum te huur na mislukte doorstart
Fiege huurt een groot deel van het voormalige distributiecentrum van V&D in Nieuwegein. Het dc, waarvan WDP de eigenaar is, heeft goed een jaar leeggestaan. Foto: Herbert Wiggerman

De mislukte doorstart van V&D betekent tegelijk ook de sluiting van het state-of-the-art geautomatiseerde distributiecentrum van het warenhuisconcern in Nieuwegein. Honderden mensen, werkzaam in het dc, zijn hun baan kwijt en eigenaar WDP Nederland kan op zoek naar een nieuwe huurder.

De afgelopen weken werd door de curatoren, de eigenaren van de winkelpanden en Coolcat-baas Ronald Kahn koortsachtig onderhandeld over een doorstart van V&D. Kahn wilde met 45 winkels verder maar uiteindelijk kreeg hij het financieel niet rond. Gevolg: 8.000 mensen zitten nu zonder baan. “Dat geldt ook voor de honderden mensen die werkzaam waren in het distributiecentrum in Nieuwegein”, zegt Niels Suijker van FNV Handel desgevraagd die daarbij aantekent dat in het dc op logistiek bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein ook relatief veel uitzendkrachten werkten.

Duimen draaien

Volgens de FNV-bestuurder had het magazijnpersoneel de afgelopen twee maanden weinig meer te doen. “Het was eigenlijk een kwestie van duimen draaien omdat niets meer werd uitgeleverd. Een aantal is daarom ook in de winkels aan de slag gegaan.”

Nieuwe huurder

Eigenaar van het distributiecentrum, WDP Nederland, laat bij monde van CEO Joost Uwents weten dat er de afgelopen weken heel intensief is onderhandeld om te komen tot een oplossing. “Dat mocht niet baten ondanks dat V&D een icoon was voor Nederland. Nu is het zaak om zo snel mogelijk de winkels af te bouwen en de nog aanwezige voorraden te tellen. Wij willen het distributiecentrum ook vrij maken zodat we op zoek kunnen naar een nieuwe huurder, concrete aanvragen zijn er overigens nog niet”, aldus Uwents vanochtend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de beursgenoteerde logistiek vastgoed ontwikkelaar.

WDP: winst niet in gedrang

Volgens Uwents heeft het vertrek van huurder V&D, die niet bereikbaar was voor commentaar, geen impact op de cijfers van WDP over het afgelopen jaar. “Die was nul omdat we vorig jaar een korting op de huur hadden toegestaan. Dat geld hebben we uiteindelijk teruggekregen vanwege het faillissement. Op de korte termijn verwacht ik meer impact. We zullen afhankelijk van wat de curator kan omzetten in geld, nog een aantal maanden uitbetaald krijgen, daarna moeten we het pand herverhuren. Uiteindelijk bedraagt de huur van het V&D dc twee procent van onze totale huurinkomsten. Overigens betekent dit ‘verlies’ niet dat ons winst per aandeel in het gedrang komt.”

G. Snel: verlies is ondervangen

Peter de Vries van G. Snel, dat vorig jaar juni de transportactiviteiten en chauffeurs van V&D overnam, zegt het verlies van deze klant prima te hebben kunnen ondervangen. “We zijn met twintig chauffeurs begonnen en twee weken laten waren dat er nog veertien omdat we het transport slimmer konden organiseren dan V&D dat deed. De voormalige V&D chauffeurs doen nu ander werk voor ons en hebben van meet af aan aangegeven dat ze niet meer terug zouden willen.”

Dc onderdeel supply chain strategie

Met het duurzame BREEAM-gecertificeerde distributiecentrum, dat in 2012 door minister Melanie Schultz van Haegen werd geopend, had V&D grootse plannen. Het dc moest in de ogen van Theo Heemskerk, tot voor kort director operations & logistics bij V&D, de spin in het web worden van de toekomstige supply chain en logistiek van het warenhuisconcern.

Conveyorsysteem van 14 kilometer

Het dc heeft een vloeroppervlak van 56.000 vierkante meter. In het pand werden zowel hangende als liggende goederen opgeslagen voor de winkelfilialen en de webshopactiviteiten van de retailer. Het geautomatiseerde dc fungeerde als centrale opslag- en distributielocatie voor fashion en artikelen als koffers, fietsen en hardwaren. Bijna alle goederen – zowel liggend als hangend – werden via een 14 kilometer lang netwerk van lopende banden en/of rails automatisch door het distributiecentrum getransporteerd. V&D maakte daarbij gebruik van een state-of-the-art sorteersysteem van SSI Schäfer dat ook de webshop ondersteunde. In 2012 was V&D de eerste retailer in Nederland die met dit systeem werkte.

 

Reageer op dit artikel