nieuws

Nederland is logistieke hotspot van Europa

Warehousing

Venlo is de meest aantrekkelijke logistieke vestigingslocatie in Europa. Rotterdam volgt op plaats twee. Ook Tilburg-Waalwijk en Eindhoven scoren hoog.

Nederland is logistieke hotspot van Europa
Het EDC van het Amerikaanse Stryker in Venlo.

Nederland voert met overmacht de lijst aan van meest gewilde logistieke locaties in Europa. De top vijf bestaat uit vier logistieke hotspots uit Nederland. Venlo, voert, net als in 2013, de lijst aan. Rotterdam volgt op plek 2. Tilburg-Waalwijk en Eindhoven  preiken op plaats 4 en 5.

 Onderzoek Prologis

Dat blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek van Prologis. Het rapport, Europe’s Most Desirable Logistics Locations, is uitgevoerd door Eyefortransport. Het rapport gaat in op de vraag welke criteria het zwaarst wegen bij eigenaren en gebruikers van logistiek vastgoed bij de keuze voor een logistieke locatie.

Opmars Oost-Europa

De grootste groei ten opzichte van 2013 is de opmars van Centraal en Oost-Europese locaties. In totaal staan er 8 Centraal-Europese locaties in de top 20. In 2013 waren dit er nog 4. Midden-Polen en Istanbul komen de top 10 binnen en Praag staat op nummer 11.  Deze locaties scoren in verhouding tot andere Europese locaties vooral goed op ‘lage kosten’ maar ook ‘arbeidskosten’ en ‘vastgoedkosten’ zijn belangrijke criteria.

Terugval West Europese markten

De groei van deze markten gaat ten koste van West-Europese markten. De regio Luik, Parijs, Brussel, Madrid en Midden-Duitsland zijn locaties die grootste terugval laten zien. Luchtvrachtlocaties als Frankfurt en Schiphol verloren ook terrein door factoren als ‘beschikbaarheid van arbeidskrachten’ en ‘arbeidskosten’.

 

Europa’s meest begeerde logistieke locaties
# 2016 2013
1 Venlo Venlo
2 Rotterdam Antwerpen-Brussel
3 Antwerpen-Brussel Rotterdam
4 Midden-Brabant Rijn-Ruhr gebied
5 Oost-Brabant Madrid
6 Düsseldorf Luik
7 Midden-Polen Midden-Duitsland
8 Antwerpen-Hasselt Pan regionaal Roemenië
9 Istanbul Ile-de-France
10 Keulen Düsseldorf

 Beschikbaarheid personeel

De beschikbaarheid van arbeidskrachten zal in de toekomst het meest belangrijke criterium zijn voor de keuze van een locatie. Echter, het belang van de beschikbaarheid van personeel verschilt significant per land en per regio. Over het algemeen is dit het meest belangrijk in West-Europa en in het Verenigd Koninkrijk en minder van belang in de Europese periferie. Het blijft hoe dan ook Europees breed een uitdaging om goed gekwalificeerde en ervaren medewerkers te vinden.

Criteria onderzoek

In totaal zijn 216 gebruikers van logistiek vastgoed ondervraagd. Zij zijn afkomstig van verschillende sectoren, van retail tot automotive tot farma. Alle gebruikers hebben 100 distributielocaties geclassificeerd op basis van de volgende criteria:

  • Nabijheid van klanten en leveranciers.
  • Beschikbaarheid van arbeidskrachten en flexibiliteit van de overheid.
  • Beschikbaarheid van grond/bestaande opslagruimtes en vastgoedkosten.
  • Kwaliteit en nabijheid van infrastructuur, met inbegrip van economische netwerken en strategische toegang tot transport.

 

Reageer op dit artikel