nieuws

Logistiek vastgoedmarkt breekt in 2015 records met mega dc’s

Warehousing

Logistiek vastgoedmarkt breekt in 2015 records met mega dc’s

Groot, groter grootst was het devies binnen het logistiek vastgoed van dit jaar. Het ene na het andere record werd verbroken in de jacht op wie realiseert het grootste en liefst ook duurzaamste dc van Nederland. Belangrijk aanjager – hoe kan het ook anders- is de e-commerce boom die de logistiek vastgoedsector dit jaar op zijn kop zette.

Eind 2014 zette de Belgische logistiek vastgoed ontwikkelaar Groep Heylen de toon met de aankondiging dat het op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord in logistieke hotspot Venlo een e-commerce campus wilde bouwen dat na een gefaseerde bouwperiode een omvang zou krijgen van maar liefst 140.000 vierkante meter en ook gonsde het eerder dit jaar ook van de geruchten dat modegigant Michael Kors in Venlo op hetzelfde logistieke bedrijvenpark zou neerstrijken met een Europees distributiecentrum dat ook geen misselijke omvang zou krijgen. In maart dit jaar werden de plannen van Heylen definitief met ondertekening van een overeenkomst met de gemeente Venlo, Trade Port Noord, de exploitant van het logistiek bedrijvenpark ten noorden van Venlo. Ook is er al een huurder bekend: kledinggigant PVH, het concern achter de bekende modemerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger huurt 60.000 vierkante meter magazijnruimte in het multi-client dc. ‘Buurman’ wordt overigens een andere modegigant, Michael Kors, dat ook een mega-dc bouwt op Trade Port Noord met een niet geringe omvang van 100.000 vierkante meter.

Grootste distributiecentrum Bol.com

De realisatie van de Venlo e-commerce Logistic Campus vormde gelijk het startsein voor heuse competitie tussen de diverse logistieke hotspots wie het grootste distributiecentrum van Nederland binnen de gemeentegrenzen kon krijgen. Maart was de maand waarin ‘deze competitie’ haar hoogtepunt bereikte want na Heylen in Venlo volgden er meer. Half maart had Brabants Dagblad de primeur met het nieuws dat webwinkelgigant Bol.com in Waalwijk serieuze plannen heeft voor de bouw van wat wel eens het grootste distributiecentrum van Nederland zou kunnen worden. Alle betrokken partijen wilden toen nog niet ingaan op het gerucht dat het pand wel eens een omvang zou kunnen krijgen van 200.000 vierkante meter, wat later schromelijk overdreven leek toen Bol.com in juli de definitieve plannen bekend maakte voor de realisatie van een nieuw dc in Waalwijk.

Forse werkgelegenheidsgroei

Tegelijk met het nieuws van Bol.com uit Waalwijk, maakte vastgoedondernemer Leeyen bekend dat hij op bedrijventerrein Holtum Noord III in Sittard-Geleen ook het ‘grootste distributiecentrum van Nederland’ gaat bouwen met een omvang van 148.000 vierkante meter dat eenmaal opgeleverd werkgelegenheid biedt aan 1.000 mensen.

Koopman heeft grootste dc van NL

Die ‘eer’ was overigens maar voor korte duur want nog geen twee weken later wist de gemeente Emmeloord fijntjes te melden dat in de Noordoostpolder het grootste dc van Nederland is gevestigd. Groothandelsorganisatie Koopman, zo deelde Emmeloord mee, heeft het grootste dc van Nederland met een omvang van 200.000 vierkante meter en dat dit voorlopig ook wel zo zal blijven met de aankoop van een kavel van 40.000 vierkante meter voor een nieuwe uitbreiding.

Groei in aantal e-commerce dc’s

Prologis gaf in een onderzoek eerder dit jaar een concreet antwoord op de vraag wat voor invloed e-commerce nu echt heeft op het aantal vierkante meters aan nieuwe warehouses. De logistiek vastgoed ontwikkelaar stelde vast dat elke miljard euro meer aan e-commerce-omzet zorgt voor 77.000 vierkante meter aan extra vierkante meter logistiek vastgoed. Op basis van deze conclusie stelde Kees Verweij in zijn column in het oktobernummer van Logistiek Magazine vast dat de e-commerce omzet in ons land in 2014 bijna 14 miljard euro bedroeg, gelijkelijk verdeeld over producten (7 miljard euro) en diensten (6,9 miljard euro). Verweij: “De jaarlijkse groei is 10 tot 15 procent, wat betekent dat tegen de 10 procent van de jaarlijkse nieuwe vierkante meter magazijnruimte in Nederland nu specifiek voor e-commerce is.”

Toenemende vraag naar nieuwbouw

De toenemende vraag naar hoogwaardige nieuwe distributiecentra gaat overigens ten koste van de vraag naar bestaande bouw. Uit een scan van Dynamis in maart van dit jaar onder de makelaars uit het eigen netwerk bleek dat er in totaal meer dan 2 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed beschikbaar is. Dat oppervlak neemt toe, maar de warehouses zelf zijn gemiddeld genomen kleiner. Slechts 13 procent van de beschikbare ruimte is volgens de Dynamis-scan groter dan 20.000 vierkante meter. Gevolg: een toenemende vraag naar nieuwbouw vooral gericht op – hoe kan het ook anders- e-commerce-activiteiten. Een op maat gebouwd, hoogwaardig distributiecentrum is bovendien vaak goedkoper dan een bestaand distributiecentrum, stelde DTZ Zadelhoff in zijn kwartaalbericht in juni. Hierdoor geven gebruikers op dit moment de voorkeur aan nieuwbouw en vormt dit voor veel beleggers in de markt een interessante investeringscategorie.

Duurzaamste distributiecentrum van NL

Naast de strijd wie realiseert het grootste dc van Nederland was er nog een andere competitie gaande van wie realiseert het meest duurzame dc van Nederland op basis van de BREEAM-NL beoordeling van de Dutch Green Building Council. Lange tijd smaakte die eer vastgoedontwikkelaar Dokvast uit Tilburg, met het distributiecentrum annex assemblagehal van Tesla. Dit pand de New Logic II haalde op de duurzaamheidsladder van BREEAM-NL een score van 91,18 procent. Het kan echter nog iets beter want het nieuwe nog in aanbouw zijnde distributiecentrum van Lidl in Waddinxveen haalt een BREEAM-score (Outstanding, red.) van 91,38 procent, volgens het supermarktconcern de hoogste ontwerpcertificaatscore ooit voor een Nederlands distributiecentrum. Dat mag ook wat kosten want Lidl investeert in de nieuwbouw van dit pand een lieve som van 70 miljoen euro.

Trend naar wolkenkrabber dc’s

Voor de toekomstige trends in de logistiek vastgoedmarkt is het eind november verschenen rapport van Colliers International interessant. In de publicatie doet de internationale vastgoedadviseur zes voorspellingen voor de retail- en logistieke sector. Dit rapport, European Retail & Logistics Insights: From Sheds to Shelves, voorspelt onder andere dat er magazijnen zullen komen met meerdere verdiepingen omdat over de hele wereld miljoenen klanten overstappen op online winkelen. Supergrote magazijnen: als gevolg van de snel stijgende grondprijzen zullen ontwikkelaars in de hoogte gaan bouwen voor meer vloeroppervlak, is de voorspelling van Colliers. Waarom? De afgelopen jaren hebben volgens de vastgoedadviseur grote magazijnen een aanzienlijke rendementsdaling vertoond. Door producten dichter bij het woonadres van de klant op te slaan, kan de levering nog verder worden gestroomlijnd, zodat retailers hun toeleveringsketen en winkels nog effectiever kunnen inzetten als afhaalpunten. Een voorbeeld bestaat overigens al: Het Prologis Parc Narita III, een gigantische (61.400 vierkante meter) industriële faciliteit met zeven verdiepingen in Japan. Binnenkort zullen er mogelijk ook in Europa wolkenkrabbermagazijnen gebouwd, voorspelt Colliers.

 

Reageer op dit artikel