nieuws

Exoskelet tilhulp van de toekomst voor de orderpicker

Warehousing

Exoskelet tilhulp van de toekomst voor de orderpicker
Linda van der Meijden en Duncan Treffers in actie met de Laevo, een exoskelet dat ervoor zorgt dat de rugspieren van een orderpicker veertig procent minder worden belast

De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar ergonomisten zijn over een ding eens: exoskeletten hebben de toekomst en zullen het zware tilwerk van orderpickers aanzienlijk verlichten. Deze boodschap vindt ook weerklank tijdens de Logistica waar dit de exoskelet oplossing van Laevo veel bekijks trekt.

“Iedereen die uit het lood werkt – en dat is ook bij orderpickers het geval – is gebaat bij Laevo”, zegt Duncan Treffers van het gelijknamige bedrijf uit Delft, terwijl hij in een gangpad getooid met de ‘ergonomische jas’ een demonstratie geeft aan een aantal bezoekers. Treffers geeft de geïmproviseerde demonstraties samen met Linda van der Meijden, verantwoordelijk voor de research & sales bij Laevo, op en bij de stand van til- en hulpmiddelenspecialist Erkon (hal 9, stand D066).

Draagbare borst- en rugsteun

De Laevo die Treffers en Van der Meijden tonen op deze Logistica behoort tot de zogeheten exoskelet-familie en is opgebouwd uit een constructie die aan de buitenzijde van het lichaam wordt gedragen. “In dit specifieke geval gaat het om een behoorlijk lichte en zelfs minimalistisch opgezette draagbare borst- en rugsteun die het bovenlichaam ondersteunt en daarmee de belasting op de onderrug vermindert”, zegt geestelijk vader van de Laevo, Boudewijn Wisse, in een interview in het novembernummer van Logistiek Magazine.

Rugspieren 40 procent minder belast

In een beurs waar naast veel ‘ijzer’ ook aandacht is voor ergonomische til- en hulpmiddelen, hoort de het hulpmiddel van Laevo uit Delft volgens Treffers thuis. “We trekken de aandacht vooral ook met ons verhaal aan de beursbezoekers dat chronische aspecifieke lage rugklachten een van de meest gemelde beroepsziekten zijn in de logistiek. Onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van ons hulpmiddel rugspieren met veertig procent minder belast. We leveren de Laevo nu uit en de orderpicker is daarbinnen voor ons een duidelijke doelgroep en staat garant voor 250.000 pickbewegingen.”

TNO ontwikkelt de Robomate

In het Material Handling Theater besteedt TNO tot en met vrijdag volop aandacht aan exoskeletten zoals de Laevo. TNO zelf is ook betrokken bij een Europees project waar een exoskelet wordt ontwikkeld: de Robomate. “Exoskeletten hebben de toekomst maar de meeste zitten nu veelal nog in een prototype fase en zijn meestal nog te zwaar voor inzet in de praktijk. Uit onderzoek van ons voor de Robomate blijkt bijvoorbeeld dat een exoskelet onder de 10 kilo moet zijn wil je er goed in kunnen bewegen”, stelt Frank Krause ergonomist bij TNO tijdens zijn presentatie getiteld: Zijn exoskeletten het laatste redmiddel of standaard oplossing?

Veel onzekerheden

Volgens Krause zitten er nog de nodige haken en ogen bij de praktijkinzet van exoskeletten als hulpmiddel in omgevingen waar veel tilwerk plaatsvindt. “Onduidelijk is nog het volume dat met deze hulpmiddelen kan worden getild, hoe is de stroomvoorziening geregeld in relatie tot veiligheid, de systeemcontrole, kosten en hoeveel ondersteuningskracht biedt een exoskelet. Daarom zoeken we voor onze Robomate ook bedrijven waarmee we kennis kunnen delen en bundelen.”

Inzet in niches

Of exoskeletten het laatste redmiddel worden of de standaardoplossing in bijvoorbeeld de logistiek antwoordt Krause diplomatiek: “Het is nu nog een laatste redmiddel maar er zullen niches blijven waar exoskeletten een standaardoplossing worden maar dan moeten ze wel bruikbaar zijn.”

Extra features

Duncan Treffers van Laevo blijft desondanks optimistisch over de toekomst van exoskeletten in de logistiek. “Ze maken het werk lichter, maar het is voor ons nu vooral zaak om exemplaren te ontwikkelen die meer kunnen. Wil een gebruiker een extra feature dan zou hij die bij wijze van spreken kunnen bijbestellen in een appstore omgeving.”

 

 

Reageer op dit artikel