nieuws

Opening hoogbouwmagazijn SCA in teken van veiligheid

Warehousing

Opening hoogbouwmagazijn SCA in teken van veiligheid

SCA opende gisteren feestelijk het nieuwe volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn in Hoogezand. Volvo Oceanrace-zeilster Carolijn Brouwer verrichte de opening van het magazijn. De Zweedse producent van luiers en incontinentieproducten greep de bijeenkomst ook aan om de start in te luiden van de internationale week van de veiligheid binnen het concern.

Het Zweedse SCA heeft in het Groningse Hoogezand een fabriek staan waar Libero broekluiers en incontinentieproducten uit de zogenaamde Tena Pants en Tena Lady lijnen worden gefabriceerd. De fabriek produceert jaarlijks ongeveer 450.000 pallets die wereldwijd worden gedistribueerd.

Warehousing in eigen beheer

Vanuit strategisch en kostenoogpunt, zo werd gisteren duidelijk, besloot het Zweedse na 15 jaar uitbesteding aan logistiek dienstverlener Reining de warehousing voor deze producten weer in eigen beheer te nemen. “Aan Reining hebben we als transporteur nog altijd een prima partner en ook de overflow van onze fabriek ligt nog altijd bij hun, maar omwille van de efficiency en snelheid was het voor ons handiger om onze warehousing activiteiten onder te brengen direct naast onze productiesite willen we de maakindustrie over 20 jaar hier nog hebben in de regio Hoogezand”, benadrukte plantmanager Marcel Andela gisteren na de openingshandeling.

30 meter hoog

Swisslog heeft in 2013 als hoofdaannemer de opdracht gekregen voor de realisatie van het hoogbouw magazijn. De system integrator heeft een pand gerealiseerd dat een hoogte heeft van 30 meter, een diepte van 120 meter en ruimte voor zo’n 27.000 pallets. Daarnaast zijn de fabriek en het nieuwe geautomatiseerde warehouse, waarin 15 mensen werkzaam zijn, met elkaar verbonden via een 500 meter lange brug, die deels over de openbare weg loopt.

25 trolleys

Dagelijks worden circa 1.500 pallets gereed product via een conveyorbaan – met niet minder dan 243 bufferlocaties – naar het nieuwe warehouse getransporteerd. Daar worden de goederen opgeslagen in het hoogbouwmagazijn. Het hoogbouwmagazijn en de installatie zijn ontworpen voor een maximale invoer van circa 200 pallets per uur en een maximale uitvoer van circa 300 pallets per uur. Swisslog installeerde een monorailsysteem met 25 trolleys die het transport verzorgen tussen de conveyorbanen en de afzet- en opnamepunten van het hoogbouwmagazijn.

Dubbeldiep inslaan

In het hoogbouwmagazijn zorgen negen automatische kranen voor de in- en uitslag van pallets. Elke kraan kan pallets dubbeldiep wegzetten. Ook verzorgde Swisslog de software middels de implementatie van het eigen nieuwe WMS6-oplossing die een interface heeft naar de SAP ERP-oplossing van SCA. “Die implementatie heeft geen verstoring naar de markt veroorzaakt. De software was desalniettemin de grootste uitdaging maar heeft tot op heden tot weinig bugs geleid.”

Week van de veiligheid

De openingshandeling werd gisteren verricht door zeilster Carolijn Brouwer (foto links), lid van de door SCA gesponsorde vrouwenboot aan de Volvo Ocean Race en Margareta Lehmann (foto rechts, VP Incontinence Care SCA in Zweden). Laatstgenoemde gaf gisteren ook het startsein voor de week van de veiligheid, waarmee het concern extra aandacht besteed wil besteden aan de bedrijfsveiligheid op alle vestigingen wereldwijd, waar 44.000 mensen werkzaam zijn. “Dat betekent onder andere dat het personeel deze week twee workshops gaan volgen die dieper ingaan op het thema veiligheid en hoe daar mee om moet worden gegaan”, aldus Andela gisteren. Richard Fernhout, logistiek manager bij SCA in Hoogezand laat desgevraagd weten dat binnen het concern aan veiligheid een dusdanige waarde wordt gehecht, dat overwogen wordt om volgend jaar mee te doen aan de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland.

Reageer op dit artikel