nieuws

Logistiek Live: Timberland verbetert continue logistieke processen

Warehousing

Logistiek Live: Timberland verbetert continue logistieke processen
Arnold van der Meer, dc-directeur van Timberland

In Almelo bevindt zich het EMEA-dc van Timberland, leverancier van outdoorartikelen. In dit warehouse staat de continue verbetering van de processen centraal. Bijzonder is het zeer geavanceerde goods-to-man orderpicksysteem waarmee artikelen worden gepickt. Op 15 oktober kunnen deelnemers aan Logistiek Live het Timberland-dc bezoeken. DC-directeur Arnold van der Meer licht dan de filosofie van de logistieke operatie toe en verzorgt een rondleiding.

Timberland is sinds 2011 onderdeel van het Amerikaanse VF Corporation waar ook merken als North Face en Vans toe behoren. In 2012 werd op bedrijvenpark XL Businesspark Twente bij Almelo het huidige EMEA dc in gebruikgenomen. Op een operationeel oppervlak van ongeveer 55.000 m2 (inclusief mezzaninevloer van 10.000 m2 bestemd voor VAS- en VAL-activiteiten) wordt hier de distributie van schoenen, kleding en accessoires van Timberland binnen Europa, het Midden-Oosten, Afrika en een gedeelte van Zuid Amerika verzorgt.

Steeds nieuwe innovaties

Het dc van Timberland is klassiek van vorm met 20 losdeuren aan de ene kant van het gebouw voor de inbound van artikelen en 20 laaddeuren aan de andere kant voor de outbound van goederen. In het dc kunnen maximaal ongeveer 4,5 miljoen artikelen worden opgeslagen. Er zijn 160 medewerkers in vaste dienst, maar tijdens de piekperioden in januari, februari en maart en in juli, augustus en september kan hun aantal oplopen tot wel 350 á 400 personen. Dc-directeur Arnold van de Meer: “Onze tijdelijke medewerkers betrekken we o.a. via uitzendorganisatie In Person. Zij kennen onze bedrijf en weten precies wat voor soort medewerkers nodig zijn. Hierdoor zorgen ze ervoor dat wij heel flexibel kunnen opereren.”

Service en kwaliteit verbeteren

Van der Meer vertelt dat een continue verbetering van processen centraal staat binnen de logistieke operatie van Timberland : “We zitten niet stil maar proberen onze processen waar mogelijk steeds opnieuw te innoveren en op een hoger niveau te brengen. Daarmee proberen we continue de service en kwaliteit van onze logistiek te verbeteren en de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers te verhogen.”

Geavanceerd goods-to-man orderpicksysteem

Voorbeeld van zo’n logistieke innovatie is het bijzondere robotgestuurde goods-to-man orderpicksysteem dat is geleverd door het Amerikaanse bedrijf KIVA systems. 130 AGV’s rijden rond in een onbemande zone in het dc. Ze tillen ieder een soort stellages met artikelen op en brengen die naar een bepaald orderpickststation. Daar worden de benodigde artikelen door orderpickers verzameld, gescand, in dozen gestopt. Na controle worden de goederen verzendgereed gemaakt en via een conveyorbaan naar het outboundgebied gestuurd. Deze stellages zelf worden telkens vanuit de centrale voorraad aangevuld.

Optimale processen

Van der Meer: “Het is een efficiënte methodiek die zorgt voor een voorspelbaar pickproces met korte doorlooptijden. De kwaliteit van het orderpicken is erg hoog en dat past naadloos in ons streven naar optimale processen.” Tijdens het bezoek aan het dc van Timberland in het kader van Logistiek Live op 15 oktober komen alle logistieke facetten, van inbound en retouren tot outbound aan de orde. Daarnaast veel aandacht voor de toenemende impact van robotisering. Als afsluiting volgt er een rondleiding door dit bijzondere warehouse.

>>Meer informatie over Logistiek Live: www.logistieklive.nl

Reageer op dit artikel