nieuws

Logistici positief over veiligheid eigen distributiecentrum

Warehousing

Logistici positief over veiligheid eigen distributiecentrum

Het veiligheidsniveau in de Nederlandse distributiecentra is goed. Negentig procent van de respondenten geeft zichzelf een dikke voldoende.

Hoe beoordelen bedrijven hun eigen veiligheidsniveau? Logistici hebben een positief beeld van de eigen verrichtingen op dit gebied. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit een online enquête die Logistiek vorige maand hield.

Positivisme troef

Zeventig personen hebben de vragenlijst ingevuld. Ruim 40 procent geeft zichzelf het cijfer 8 bij de beoordeling van de veiligheidssituatie in het magazijn. Nog eens meer dan 18 procent schroomt niet om een 9 of zelfs een 10 in te vullen. De rest – nog eens 40 procent – stelt zich wat bescheidener op. Maar minimaal een voldoende is voor meer dan 90 procent van de deelnemers een zekerheidje.

Ongevallen magazijnen

Ruimte voor verbetering is er ook. Die verbetering zit dan vooral in consequente registratie van schades en ongevallen, menen de respondenten. De vraag: Zijn we wel zo goed als we zelf denken? is dan ook plausibel, want het aantal (heftruck) ongevallen in magazijnen daalt niet.

1700 incidenten

Hoewel exacte cijfers over het aantal heftruckongevallen niet worden gegeven door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,(‘kost teveel tijd’ om uit te zoeken) leert dat het aantal incidenten al jaren schommelt rond de 1700 waarvan ruim 120 met zwaar letsel. Ook het aantal heftrucks in Nederland is onbekend, omdat dat niet wordt geregistreerd.

Een groter, landelijk onderzoek zou het antwoord op de vraag over het veiligheidsniveau meer duidelijkheid moeten verschaffen.

Lees het hele artikel in de special Arbeidsveiligheid dat deze week bij Logistiek magazine is gevoegd.

Reageer op dit artikel