nieuws

Inther, Neopost en Ravas in race voor Logistica Award

Warehousing

Inther, Neopost en Ravas in race voor Logistica Award
Juryvoorzitter René de Koster maakte donderdag de 3 genomineerden bekend voor de Logistica Award 2015

De drie genomineerden voor de Logistica Award 2015 zijn Inther, Neopost en Ravas. De genomineerden zijn vandaag bekendgemaakt door René de Koster voorzitter van de Stichting Logistica, de initiatiefnemer van de award.

Op de eerste dag van de Logistica vakbeurs dinsdag 10 november wordt bekend gemaakte welke genomineerde de meest innovatieve oplossing in de interne logistiek voor dit jaar op de markt heeft gebracht.

Vijfde-editie Logistica Award

Juryvoorzitter René de Koster liet tijdens een persbijeenkomst vandaag weten dat er in totaal 12 inzendingen waren voor de felbegeerde Logistica Award, die tijdens de laatste editie van de Logistica in 2012 werd gewonnen door de i-Collector.

Drie voorrondes

Na twee rondes bleven er in de halve finale 6 inzendingen over en naar nog een schifting door de zevenkoppige jury zijn er uiteindelijk drie finalisten over die in de race zijn voor de Logistica Award. Daarnaast maakt een van de genomineerden kans op de publieksprijs die in 2012 werd gewonnen door de @vanceMaxiMate van @vance.

Hoog niveau genomineerden

“In 2012 waren er 18 inzendingen meer dan dit jaar. Laat onverlet dat de oplossingen van dit jaar van hoog niveau zijn en ook nog eens veel verschillen van elkaar”, aldus De Koster na de bekendmaking van de drie genomineerden voor de Logistica Award op alfabetische volgorde.

Inther

Inther uit Venray wil hoge ogen gooien met de Automated Document Applicator (ADA). Een machine met robot voor het volledig automatisch aan de buitenkant van het pakket aanbrengen van de pakbon en vervoersdocumenten in een seal. Deze documenten worden vooralsnog vaak in het pakket meegezonden, maar in veel gevallen is het verplicht om deze documenten aan de buitenkant zichtbaar te hebben. De Koster: “Het is een oplossing voor een groter wordend probleem want mede door het groeiend aantal internationale internetverkopen eist bijvoorbeeld de douane in steeds meer landen dat de vervoersdocumenten duidelijk zichtbaar op de doos zijn bevestigd. Bovendien is de capaciteit van de oplossing groot met maximaal 500 dozen per uur.”

Neopost

Genomineerde Neopost ontwikkelde de CVP-500, een machine waarmee het mogelijk is om volautomatisch te verpakken in een minimale doos en die ook nog eens volume, karton en opvulmateriaal bespaart. Plano karton wordt door de machine automatisch van de stapel getrokken, gestanst, gerild, afgesneden, gevouwen tot een doos en geplakt. De Koster: “Deze oplossing is met name geschikt voor de e-commerce waar men met zo min mogelijk verpakkings- en opvulmateriaal wil werken bij het verpakken van producten. Er bestaan al oplossingen op dit gebied maar met dit systeem is het mogelijk om meerdere verzendingen in een doos te verpakken.”

De capaciteit van de CPV-500 is rond de 400 tot 500 dozen per uur. Het systeem is rendabel bij 5000 tot 6000 dozen per dag. “Nadeel is dat het een duur product is die zich snel terugverdient met een hoog volume aan dozen per dozen. Aan de andere kant is het wel zo dat met de inzet van deze machine er wordt terugverdiend op materiaal- en personeelskosten”, aldus juryvoorzitter De Koster.

Ravas

Ravas tot slot is genomineerd met het zogeheten triple-scale forks een mobiel weegsysteem voor orderpicktruck. Dit systeem, dat ook genomineerd is voor de MKB Innovatie Top 100 2015, maakt het mogelijk om drie gekoppelde weegschalen te voorzien in de vorken van een orderpicktruck, waarmee dankzij een nauwkeurige gewichtsmeting orderpickfouten fors kunnen worden gereduceerd. Dit type weegsystemen is al beschikbaar op de markt maar Ravas is er in geslaagd om een systeem te ontwikkelen waarbij meerdere weegschalen met elkaar kunnen worden gekoppeld. De Koster: “Wat vooral tot de verbeelding spreekt, is dat dit weegsysteem het aantal pickfouten snel weet te traceren. Bovendien is de terugverdientijd van dit goedkope systeem zes maanden, erg kort mede onder invloed door de daling van het aantal pickfouten.”

Stemmen Publieksprijs

De drie genomineerden voor de Logistica Award worden uiteindelijk door de vakjury beoordeeld op de toepassingswaarde, de mate van innovatie, het economisch belang, de kosteneffectiviteit de creativiteit, het ICT gebruik en de Nederlandse inbreng. Voor publieksprijs kunnen mensen hun stem uitbrengen op de Logistica-website van beursorganisator Jaarbeurs. Ook kan een stem worden uitgebracht bij de registratie voor het beursbezoek in november. De inzending met de meeste stemmen wint de Publieksprijs.

Breng hier uw stem uit

Lees ook: Logistica biedt breed en innovatief aanbod

 

Reageer op dit artikel