nieuws

DTZ: ‘Vraag naar distributiecentra blijft toenemen’

Warehousing

DTZ: ‘Vraag naar distributiecentra blijft toenemen’
Logistiek vastgoed ontwikkelaar Prodelta uit Rotterdam bouwt op dit moment op risico een nieuw distributiecentrum op Vossenberg West II in Tilburg. DTZ Zadelhoff meldt vandaag dat ook dit jaar de vraag naar nieuwe distributiecentra in met name de logistieke hotspots aanhoudt onder invloed van de economische groei.

De ingebruikname van logistiek vastgoed in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op circa 140.000 vierkante meter. Verwachting is dat recordjaar 2014, toen de ingebruikname van distributiecentra steeg naar 970.000 vierkante meter, een vervolg krijgt dit jaar mede onder invloed van het voorspoedige economische herstel.

Deze conclusie trekt makelaar DTZ Zadelhoff In het vandaag verschenen rapport ‘Good opening quarter’. Ook concluderen de opstellers van dit rapport dat op dit moment zowel de gebruikersmarkt als de beleggersmarkt in distributiecentra zeer dynamisch is.

Regio’s rondom hotspots profiteren

De gebruikersmarkt profiteert volgens DTZ Zadelhoff van het economisch herstel in de kernmarkten van de Europese Unie door de stijgende industriële productie en toenemende detailhandels- en consumentenbestedingen. Hierdoor neemt de vraag naar distributiecentra toe en daarvan profiteren de Nederlandse regio’s rondom de logistieke hotspots, concluderen de opstellers van het rapport.

Recordjaar 2007 wordt overtroffen

De ingebruikname van logistiek vastgoed steeg door dit positieve sentiment in het eerste kwartaal van dit jaar naar circa 140.000 vierkante meter. De hoge totaalopname in 2014 van 970.000 vierkante meter, krijgt dit jaar een vervolg, verwacht DTZ. In de markt wordt overigens gerept dat het aantal zou kunnen uitkomen op 1 miljoen vierkante meter, hetzelfde niveau als recordjaar 2007.

Bescheiden rol in Europa

Ook in het tweede kwartaal van dit jaar is er volgens de makelaar sprake van veel marktbeweging. Het Nederlandse aandeel in de Europese logistieke opname bedroeg het afgelopen jaar circa 6,5 procent. Volgens Ivar Sikkel, partner van DTZ Zadelhoff en verantwoordelijk voor het logistics team speelt Nederland op Europese schaal een bescheiden rol. “Desalniettemin is ons land als doorvoerland voor het Europese achterland een cruciale schakel. Door een samenspel van factoren ligt het huurprijsniveau laag, maar stabiel.”

Hoogwaardig dc is goedkoper dan bestaand

Door de ruime beschikbaarheid van grond en de aanhoudend lage bouwkosten zijn bouwbedrijven en ontwikkelaars in staat om potentiële gebruikers in Nederland zeer concurrerende huurprijzen te bieden. Op dit moment is het zo, constateert DTZ, dat een op maat gebouwd, hoogwaardig distributiecentrum veelal goedkoper is dan een bestaand dc. Hierdoor geven gebruikers de voorkeur aan nieuwbouw en vormt een zogeheten turn key dc voor veel beleggers in de markt een interessante investeringscategorie.

Eigen risico bouwen populair

Door de aanhoudende vraag naar grootschalige hoogwaardige distributiecentra worden beleggers ook verleid om nieuwe distributiecentra op risico te realiseren. Momenteel is een aantal projecten op risico in uitvoering in onder meer Utrecht en de logistieke hotspots in Tilburg, Venlo en Roosendaal.

Investering van 400 miljoen in logistiek vastgoed

De gunstige marktomstandigheden en de schaarste aan grootschalige distributiecentra hebben met name in de logistieke hotspots, zo concludeert DTZ in het vandaag verschenen rapport, geleid tot hoge investeringsvolumes in logistiek vastgoed. In het eerste kwartaal van dit jaar is volgens de makerlaar voor circa 400 miljoen euro in logistiek vastgoed geïnvesteerd. Verwacht wordt dat een vergelijkbaar volume ook in het tweede kwartaal wordt gerealiseerd. Buitenlandse beleggers hebben hierin een groot aandeel volgens de makelaarsorganisatie. In de zoektocht naar rendement richten zij zich op de Nederlandse markt vanwege de aantrekkelijke rendementsvooruitzichten.

 

Reageer op dit artikel