nieuws

Kion neemt handling divisie Egemin over

Warehousing

Kion neemt handling divisie Egemin over
Egemin Automation

Voor een bedrag van 72 miljoen euro neemt de Kion Group de divisie Handling Automation van de Belgische automatiseerder Egemin Group over.

De Kion Group, het moederconcern van heftruckmerken als Still en Linde, verhoogt met deze overname het aantal merken in zijn portfolio tot zeven. Het in het Duitse Wiesbaden gevestigde bedrijf breidt zo zijn expertise en capaciteiten in systeemoplossingen voor interne logistiek uit. Hier is een groeiende vraag naar volgens Kion. Het bedrijf ziet volop kansen in de snel groeiende markt voor geautomatiseerde logistiek en goederenbehandelingssystemen en wil een leidinggevende speler worden.

Complexe automatiseringsprojecten

Kion miste nog expertise op het gebied van totaaloplossingen en het uitvoeren van complexe automatiseringsprojecten. “Door de overname van de logistieke automatiseringsactiviteiten van Egemin versterkt Kion group zijn expertise en mogelijkheden in het ontwerp en beheer van complexe automatiseringsprojecten voor de toekomst”, zegt Gorden Riske, CEO van de Kion Group, over de aankoop. De Kion topman ziet de overname als mijlpaal in de implementatie van de vijfjarige concernstrategie van de groep, Strategie 2020 genoemd.

Partnership werd overname

Egemin Automation werkt al jaren nauw samen met de merken van de Kion Group. De Handling Automation divisie is groot en maakt tweederde deel uit van de omzet van Egemin Group. In 2014 boekte de divisie een omzet van ongeveer 76 miljoen euro. Er werken 300 medewerkers.

“Het is een natuurlijk proces geweest. Mijn droom was om een ruimer partnership te bespreken. Dat werden uiteindelijk overname gesprekken”, aldus Jan Vercammen CEO van Egemin Automation, over de overname. Vercammen zal Egemin Automation blijven leiden binnen de Kion Group en rechtstreeks rapporteren aan Gorden Riske, CEO van Kion.

Projecten leiden

Egemin Automation zal in de Kion Group worden geïntegreerd als een onafhankelijk bedrijf onder de merknaam Egemin Automation en wordt verantwoordelijk voor de projectbusiness van de groep op gebied van systeemoplossingen en automatisering. De intralogistics systems (ILS) business van het Kion-merk STILL zal nauw verbonden zijn met de automatiseringsactiviteiten van Egemin.

Nieuwe duidelijke lijnen

Vercammen weet van het recent gesloten partnership tussen het Kion-bedrijf Linde en Balyo, die een samenwerking op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van automatisch gestuurde voertuigen (AGV’s) zijn aangegaan.  “Wij gaan werken voor alle Kion bedrijven”, vervolgt Vercammen. “Bestaande partnerships gaan we opnieuw bekijken. Er worden nieuwe duidelijke lijnen getrokken wat Egemin wel en niet gaat doen. AGV’s maken deel uit van onze complexe oplossingen.”

Nieuwe naam divisies Egemin Group

De andere divisies van de Egemin Group (Process Automation, Life Sciences, Infra Automation en Consulting & Services) maken geen deel uit van de overname en zullen hun activiteiten voortzetten onder een nieuwe merknaam die binnenkort wordt bekend gemaakt. Dit bedrijf blijft in handen van Ackermans & van Haaren, beursgenoteerd op Euronext in Brussel. Het verkopen van Handling Automation stelt de andere divisies in staat om te groeien. Geert Stienen, de huidige CFO van de Egemin Group zal het bedrijf leiden als CEO. Opmerkelijk is dat zowel de hoofdzetel van Egemin Automation als die van de vier andere divisies in Zwijndrecht België zal blijven.

Material Handling Dag

Jan Vercammen zal tijdens de Material Handling Dag vertellen over zijn visie ten aanzien van automatische voertuigen in magazijnen tijdens de Live Talkshow. Material Handling Dag is een event waar uitgebreid wordt ingegaan op verschillende magazijnautomatiseringsprojecten en de kansen en mogelijkheden aan bod komen voor bedrijven die staan voor de keuze wel of niet investeren.

Reageer op dit artikel