nieuws

Swisslog installeert eerste CarryPick bij DB Schenker

Warehousing

Swisslog installeert eerste CarryPick bij DB Schenker

System integrator Swisslog levert het allereerste CarryPick systeem aan DB Schenker Logistics. De logistiek dienstverlener zal het nieuwe order fulfilment AGV-systeem, een variant op het welbekende Kiva-concept, inzetten in een logistiek centrum in het Zweedse Arlandastad.

Vanuit deze warehouselocatie verzorgt DB Schenker Logistics de logistieke operatie voor Lekmer.com, de grootste online speelgoedretailer van Scandinavië. De CarryPick oplossing bestaat uit 65 automatisch geleide voertuigen (AGV’s) die 1.500 mobiele legbordkasten kunnen ophalen en brengen vanuit een opslaglocatie naar een pickgebied, waar zeven werkstations staan om het goods-to-manprincipe uit te voeren. Voor de aansturing levert Swisslog haar eigen besturingssysteemWarehouseManager.

Eerste implementatie

De technologie achter het volledig geautomatiseerde order fulfilment systeem is, zo meldt Swisslog, bewezen in vergelijkbare installaties wereldwijd. Dit is volgens de Zwiterse firma, die onlangs werd overgenomen door de Duitse robotproducent Kuka, de eerste keer dat de volledig schaalbare CarryPick oplossing in de praktijk wordt geïmplementeerd.

Kiva-kloon

Het orderpicksysteem, dat veel weg heeft van het Kiva-systeem, maakt deel uit van het zogeheten Click&Pick portfolio van Swisslog en omvat vier componenten: mobiele rekken, AGV-robots, warehouse management software en ergonomische werkstations, die worden ondersteund met pick-from- en pick-to-light technologie.

Geschikt voor e-commerce toepassingen

Het geautomatiseerde goods-to-person systeem is speciaal ontwikkeld voor e-commerce toepassingen, maar is inzetbaar voor elke item- of doospickoperatie met pickrates tot 480 picks per uur bij een productassortiment van meer dan 3.000 sku’s.

Inpassing in bestaande magazijnsituaties

Voordeel van CarryPick is de mogelijkheid om in een bestaande situatie zonder al te veel kosten op te starten en naar behoefte uit te breiden dan wel in te krimpen. Ideaal dus voor het uitvoeren van webwinkellogistiek-activiteiten, zoals Amazon al langer beweert.

Première tijdens Logimat

Swisslog ziet mogelijkheden bij de logistieke dienstverleners, als DB Schenker, die in dit segment actief zijn. Al op 1.000 vierkante meter in een pand van 3 meter hoog is de CarryPick op zijn plek, meldde het Zwitserse bedrijf eerder dit jaar tijdens deLogimat-beurs in Stuttgart, waar het orderpicksysteem werd geïntroduceerd.

AGV kan tot 600 kilo tillen

Een verder voordeel van het systeem is dat de opslagruimte – vaak veruit het grootste deel van het pand – zonder licht en verwarming kan. Dus behalve arbeidskosten dalen ook de energiekosten. Beperkingen zijn er ook. Een AGV kan 600 kg tillen en verplaatsen, maar dat past prima bij de productcategorieën die de ontwerpers voor ogen hebben gehad.

Reageer op dit artikel