nieuws

DPD Pakketservice gaat live met Actemium WCS

Warehousing

DPD Pakketservice gaat live met Actemium WCS
Non-conveyabele toevoer

Pakketbezorger DPD heeft een Warehouse Control System van Actemium in gebruik genomen voor een betere routering en afhandeling van de pakketen.

In 2014 kreeg Actemium van DPD de opdracht voor detail engineering en realisatie van een nieuwe intelligente besturingslaag boven de bestaande sorteersystemen van DPD in Nederland.

Optimale routering

Deze nieuwe WCS-besturingslaag (Warehouse Control System) zorgt voor optimalere routering
van pakketten in de depots en flexibelere afhandeling van pakketten in de “service lane”. In de servicelane komen alle pakketten terecht die een manuele afhandeling of controle vergen.
De service-lane client begeleidt de operator bij het manueel afhandelen van (normaliter) uitzonderingspakketten, zoals retouren, express pakketten, buitenland pakketten. De client doorloopt een configureerbare logica, waarbij de operator verschillende instructies krijgt en er bijvoorbeeld automatisch nieuwe adreslabels of exception labels geprint worden. Serkan Yavas, Operations Manager en verantwoordelijk voor de operatie in Etten-Leur, heeft een belangrijke rol gespeeld in het opstellen en verfijnen van de service-lane logica voor zijn depot. Hij licht toe: “Behalve het fine-tunen van de operator instructies, hebben we ook in het bijzonder gelet op de mogelijkheid om arbeidsintensieve controles of correcties te kunnen pauzeren, zodat deze pakketten buiten de drukste tijd verder afgehandeld worden.”

Eerste site live

Inmiddels draait DPD in Etten-Leur als eerste site in Nederland met het nieuwe WCS. “Na afnametesten bij Actemium in Veghel en voor de go-live, hebben we een periode van training en fine-tuning on-site doorlopen. Tijdens deze periode konden we met de uiteindelijke software in het depot naast de huidige operatie onbeperkt testen en oefenen met allerlei typen pakketten,” vertelt Maarten Kruyt, Project Manager namens DPD. “In het WCS kan DPD zelf de logica voor het afhandelen van pakketten in de service-lane configureren. De fine-tune periode is gebruikt om de service-lane logica te fine-tunen door allerlei verschillende pakketten af te handelen in de testomgeving, “ vertelt Joost Vervoort, Project Manager namens Actemium.

Logica

Naast de afhandeling van pakketten in de service-lane zorgt het WCS voor de sortering vanpakketten op de sorteerinstallatie. Hiervoor biedt het WCS configureerbare logica voor de indeling van touren en inter-depot-transporten over de verschillende chutes. Daarnaast zijn erconfiguratiemogelijkheden voor het definiëren van pakketten die uit gesorteerd moeten worden naar (een van de) exceptie chute(s). Dit alles met behoud van realtime performance. “Op dit moment hebben we circa 2 miljoen pakketten in scope in WCS. Een van de routeringsstappen is het bepalen van het bestemmingsdepot op basis van onder andere postcode-gebied en servicecode. Hiertoe raadplegen we een routedatabase met ruim 1 miljoen postcode-ranges. De gemiddelde responstijd van het WCS in productie is 100 tot 200 ms,“ vertelt Frank van Doremalen, Lead Engineer bij Actemium, met gepaste trots.

Trainen en testen

Na de trainingsperiode, is in januari gestart met testproductie. Tijdens deze testproductie werden pakketten al definitief uitgesorteerd en afgehandeld met het nieuwe WCS. “Met een relatief eenvoudige ingreep konden we omschakelen van het oude systeem naar het nieuwe WCS en terug. Op de eerste dag een aantal uur, op de tweede testdag al een gehele ploeg van ca. 6 uur. Dat gaf voldoende vertrouwen voor de geplande go-live,” aldus Serkan Yavas. DPD Etten-Leur werkt in 2 ploegen, einde middag/avond en nacht/ochtend. Tijdens de go-live heeft Actemium 2 dagen in 2 ploegen ondersteund. “Het was bijzonder om te zien hoe makkelijk de operators bij de servicelane en overflow met de service-lane client werkten. Ik denk met name te danken aan de opleiding vooraf en door het feit dat Serkan als operationeel eindverantwoordelijke zelf de service-lane logica mee heeft gedefinieerd en verfijnd,” vertelt Bart de Ruijter, software engineer bij Actemium.

Uitrol site Veenendaal en Rotterdam

Inmiddels werken DPD en Actemium aan de uitrol naar Veenendaal en Rotterdam, gepland voor tweede kwartaal 2015. Sort2Data stelt DPD in staat om flexibele en dynamische route-indeling te hanteren en het stelt DPD in staat om de tracking en tracing van pakketten verder te automatiseren, zonder dat de pakketten handmatig gescand hoeven worden.

Reageer op dit artikel