nieuws

Groot wordt groter in de heftruckmarkt

Warehousing

Groot wordt groter in de heftruckmarkt

Grote merken als Toyota, Linde en Jungheinrich groeien meer dan de onderkant van de markt. In totaliteit zal de heftruckmarkt in Nederland licht stijgen, volgens een nieuw marktrapport.

Vier jaar geleden deed Conclusr Research in Breda een marktonderzoek onder Nederlandse afnemers van mobiel intern transport. Vorig jaar werd dat onderzoek herhaald met 529 deelnemers in verschillende sectoren. De belangrijkste verandering is dat grote merken meer zijn gegroeid en naar verwachting ook zullen groeien. Kleinere merken verliezen marktaandeel, de middenmoters hebben het zwaar.

Helft afkomstig van drie merken

Volgens het bureau zijn binnen de ondervraagde sectoren – inclusief de landbouw – nu 137.000 heftrucks in gebruik. Toyota/BT is koploper met 35.000 eenheden, de merken Linde en Still (beide onderdeel van Kion) hebben 38.000 trucks bij klanten lopen. Dat betekent dat deze drie merken al goed zijn voor ruim de helft van de totale markt gemeten in aantal trucks. Aangevuld met Jungheinrich als vierde speler, dat volgens Conclusr Research duidelijk marktaandeel aan het winnen is, lijkt hiermee al bijna driekwart van de markt te zijn verdeeld.

Vervangingsmarkt komende twee jaar

In de sectoren waarin het bureau zijn onderzoek heeft gedaan – ruim de helft van de ondervraagden komt uit een industriële sector – zijn met name Jungheinrich, Toyota en Linde de merken, die het meest worden genoemd als het gaat om aanschaf van nieuwe trucks. “Het is vooral een vervangingsmarkt op dit moment”, zegt Ton Ketelaars van Conclusr Research. “Ik verwacht dat de komende twee jaar ongeveer 11 procent van de bestaande vloot in Nederland zal worden ingeruild voor nieuwe modellen.”

Marktleiders en segmenten

In het segment vorkheftrucks houden Linde en Toyota elkaar redelijk in balans met rond de 17.000 trucks in de markt. Dat geldt ook voor de elektrische pallettrucks. Daar zijn Jungheinrich en BT in de leidende positie met ongeveer 8.200 eenheden. In de kleinere segmenten, zoals reachtrucks en elektrische stapelaars heeft Jungheinrich de marktleidende positie.

Reageer op dit artikel