nieuws

T-rijbewijs verplicht voor brede heftrucks

Warehousing

De regels voor heftrucks worden aangescherpt. Vanaf 1 juli 2015 is een T-rijbewijs ook verplicht voor het besturen van sommige heftrucks.

T-rijbewijs verplicht voor brede heftrucks

Voor het besturen van heftrucks breder dan 130 centimeter waarmee op de openbare weg wordt gereden is vanaf 1 juli 2015 een T-rijbewijs nodig. Volgens heftruckexpert Martijn Kruithof is een heftruck in algemene zin al snel breder dan 130 cm als hij 4 ton of groter is. “Per merk kan dit mogelijk een beetje verschillen, maar of je nu een Hyster, Still of Linde pakt, alle trucks boven de 4 ton zijn breder dan 130 cm. Daarbij niet meegenomen dat sommige trucks zijn uitgevoerd met een spoorverbreding voor stabiliteit of een vorkenbord of voorzetapparatuur die breder is dan 130 cm.”

Verbeteren verkeersveiligheid

Nederland is één van de laatste landen in Europa waar een T-rijbewijs wordt ingevoerd. De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. Er gebeuren nu relatief veel ongelukken met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid, waarbij vooral mede weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen.

Uitzondering

Voor bestuurders op een heftruck die minder breed is dan 130 centimeter en op eigen terrein of in eigen magazijn rijden is geen T-rijbewijs nodig. Een grote groep heftrucks en bestuurders valt in deze categorie. Voor hen verandert er niets. Desalniettemin is Oscar Ebbeling van heftruckopleider HER verrast over de regelgeving en de uitzondering die wordt gemaakt. “Het rijden op een heftruck is niet te vergelijken met het rijden op een tractor. Een heftruck heeft andere lading dan een tractor. Heffen en hijsen brengen andere risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn vele malen groter.”

Scholingsplicht blijft bestaan

De in de arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks blijft overigens gewoon bestaan. Volgens Ebbeling ontstaat er een grijs gebied. “De maximale breedte van 130 cm zegt niets over het tonnage van de heftruck en de benodigde deskundigheid om het voertuig te kunnen besturen.”

HER biedt al enkele jaren verschillende heftruckopleidingen aan met bijbehorende certificaten. De opleidingen zijn aangepast aan het tonnage van het voertuig. “Ieder voertuig vereist specifieke deskundigheid. Wij vinden dat het niet mogelijk moet zijn om met een regulier heftruckcertificaat 20-tons heftrucks of zwaarder te mogen besturen.”

Lees ook: Validatie heftruckcertificaten in Nederland. Geldig of niet geldig?

Reageer op dit artikel