nieuws

EPAL en UIC gaan weer pallets uitwisselen

Warehousing

De internationale spoorwegorganisatie UIC en de Europese palletassociatie EPAL hebben de strijdbijl begraven. Om de vrede te bezegelen hebben beide partijen eind november een overeenkomst gesloten voor een geharmoniseerde Europese palletpool.

EPAL en UIC gaan weer pallets uitwisselen

Het jarenlange huwelijk tussen EPAL, de Europese overkoepelende organisatie van gelicenseerde producenten en reparateurs van EPAL/EUR-pallets en houten box pallets, en UIC (Union Internationale des Chemins de fer) strandde twee jaar geleden na een conflict over welke instantie onder andere de steekproefsgewijze palletkeuring zou gaan uitvoeren en tarieven. Deze scheiding leidde ertoe dat UIC aankondigde dat het een eigen palletpool zou gaan opzetten met exact dezelfde formaat pallets als die van EPAL. Bovendien stelde UIC dat het zijn pallets niet wilde ruilen met die van EPAL. Ook zorgde de scheiding ervoor dat het welbekende EUR-logo per 1 augustus 2013 verdween van de europallets in de EPAL-pool. De Europese palletorganisatie is toen gestart met de productie van pallets met een eigen keurmerk zonder het EUR-logo.

Steun van GS1 en EPAL-gebruikers

EPAL, waarvoor de belangen in Nederland worden behartigd door Nederpal, heeft zich ondanks dit conflict, volgens eigen zeggen, altijd hard gemaakt voor de voortzetting van de palletpool met UIC. De Europese palletorganisatie werd daarbij gesteund door GS1, diverse toonaangevende Duitse beroepsverenigingen, de ARGE palletpool, de meerderheid van de gebruikers van EPAL-pallets en de eigen licentiehouders.

UIC kiest voor geharmoniseerde palletpool

De UIC heeft nu, zo meldt EPAL in een persverklaring, met de ondertekening van de overeenkomst dit voorbeeld gevolgd door toch te kiezen voor een geharmoniseerde Europese palletpool. EPAL verklaart verder dat een functionerende markt vertrouwen nodig heeft en de open palletpool organisatie heeft die in de laatste twee jaar bij fabrikanten, reparateurs en gebruikers weten te winnen door stabiele productiecijfers te realiseren, ondanks onder andere de poging van de UIC om een tweede open palletpool op te zetten.

Grootste open palletpool ter wereld

Met de huidige overeenkomst willen beide organisaties weer een eerste stap zetten naar wat beide noemen ‘nieuwe mondiale groei’. EPAL heeft bij UIC het aanbod neergelegd om ook de gezamenlijke organisatie van de grootste open palletpool in de wereld op zich te nemen, inclusief de externe kwaliteitsinspecties door een onafhankelijke controle-instantie, waar in 2012 het conflict ontstond dat uiteindelijk leidde tot de afscheiding van UIC. “Nu ligt de bal bij de UIC”, stelde Martin Leibrandt, CEO van de EPAL eind november bij de ondertekening van de overeenkomst.

Reageer op dit artikel