nieuws

Swisslog levert duizendste Autostore-robot

Warehousing

Swisslog levert duizendste Autostore-robot

System integrator Swissslog heeft onlangs de duizendste Autostore-robot opgeleverd. De robot werd geïnstalleerd bij de Competec Group, een bedrijf dat behoort tot één van Zwitserlands grootste e-commerce IT-handelsbedrijven. Competec zet het systeem in als onderdeel van een uitgebreid project om zijn customer fulfilment activiteiten uit te breiden.

Het Autostore systeem werd voor het eerst gelanceerd in 2005 door Jacob Hatteland Logistics in Noorwegen. Swisslog was samen met Lalesse in Nederland één van de eerste system integrators die compact en modulaire opslag- en orderverzamelsysteem met de opmerkelijke autonome (felrode) robots vanaf 2010 is gaan vermarkten.

Swisslog grootste distributeur

Sinds dit jaar is ook Egemin distributeur van het Autostore-systeem. Laat onverlet dat de system integrator uit Zwitserland mondiaal gezien de grootste distributeur is van dit gecombineerde opslag- en goods to man orderpicksysteem

Duizendste Autostore ‘een mijlpaal’

De integratie van de duizendste Autostore is voor het bedrijf dan ook een mijlpaal. “Het toont nogmaals de snelheid aan waarmee de markt dit opslag- en orderpickconcept is gaan omarmen”, zegt Swisslogs’ Product Manager Michael Heidu.

35 projecten wereldijd

De system integrator uit Zwitserland heeft volgens eigen zeggen wereldwijd meer dan 35 Autostore projecten gerealiseerd. Eén van de installaties werd gerealiseerd in de Benelux bij een niet bij naam genoemde retailer die zich bezighoudt met e-commerce activiteiten.

Blijven investeren in doorontwikkeling

Swisslog, dat op het punt staat te worden overgenomen door het Duitse Kuka, stelt dat het blijft investeren in de doorontwikkeling en verdere verbetering van de prestaties van het systeem. “Met onze Click & Pick-oplossing integreren we de Autostore-technologie met aanvullende, op e-commerce gerichte, software en werkstations. Die combinatie van hoge snelheid werkstations, snelle pick rates zorgt ervoor dat logistieke operaties nog beter presteren bij met name vooruitstrevende e-commerce bedrijven”, stelt Heidu.

Inpasbaar in bestaande magazijnomgevingen

Autostore kent de laatste een groeiende populariteit onder met name e-commerce bedrijven, gekoelde operaties en de farmaceutische industrie, waar vaak sprake is van hoge pickrates. Het voordeel van het systeem is dat het niet alleen in nieuwe maar ook in bestaande magazijnomgevingen relatief eenvoudig is te installeren. Ook de integratie van het opslag- en orderpicksysteem in bestaande bedrijfsprocessen en WMS-systemen is relatief eenvoudig.

Hoge uitvoer

Het systeem dat Hatteland ooit bedacht maakt gebruik van autonome robots, die bovenop een aluminium raamwerk rijden. Deze robots zorgen ervoor dat opslagbakken worden opgestapeld in het raamwerk van het opslagsysteem, de uitslag en het uiteindelijke geïntegreerde transport naar de orderpickstations. Om een hoge doorvoer te garanderen, zijn snellopers meestal in de bovenste lagen van het systeem opgeslagen.

Meest compacte opslagsysteem ter wereld

Gangpaden zijn bovendien overbodig, waardoor een maximale ruimtebenutting mogelijk is. Het Autostore systeem wordt dan ook gezien als ‘het meest compacte opslagsysteem ter wereld’. Het concept is bovendien betrouwbaar omdat alle robots ieder moment toegang hebben tot de opgeslagen voorraden. Voor zover bekend is in Nederland Fulfilment Solutions (onderdeel van de CTS Group in Nieuw-Vennep) de enige gebruiker van het Autostore-systeem.

Lees hier het praktijkverhaal van Swisslog over het Autostoreproject bij Competec

Reageer op dit artikel