nieuws

E-commerce vraagt om een ander type warehouse

Warehousing

E-commerce vraagt om een ander type warehouse

Een van de interessante bijeenkomsten tijdens de komende vakbeurs ICT & Logistiek is het seminar ‘E-Commerce Trends in Warehousing, Magazijnen komen naar de stad’. Tijdens dit seminar staat Tia van Beek, country manager bij Goodman Nederland, stil bij de grote veranderingen binnen logistiek vastgoed als gevolg van e-commerce.

Voorafgaand aan het seminar stelt Tia van Beek, sinds mei 2013 country manager bij Goodman Nederland, dat vastgoed een van de onderdelen is binnen een supply chain die zeer inflexibel is. Het gaat letterlijk om stenen en bouwwerken die ergens vast staan.

Grote mezzanine vloeren

Er moet dus vooraf goed worden bepaald wat voor pand past bij de productie van een organisatie. Een traditionelere logistieke speler heeft bijvoorbeeld geen grote mezzanine vloeren nodig, maar mocht een traditionele speler wel de e-commerce kant op willen dan zal dit voor zijn toekomstige huisvesting van belang zijn.

Fundamentele impact

E-commerce is zonder twijfel dan ook een van de grootste drivers van verandering binnen logistiek vastgoed. De manier waarop we als consument onze aankopen als maar meer online willen doen heeft een fundamentele impact op de methode waarop producten worden besteld en geretourneerd en dus ook op het type warehouse dat wordt gebouwd.

Fulfilment dc heeft andere verschijningsvorm

Een warehouse voor e-commerce/fulfilment-activiteiten heeft volgens Van Beek dan ook een duidelijk andere verschijningsvorm dan de traditionele distributiecentra. Een van de belangrijkste veranderingen is simpelweg de grootte.

Fors meer opslagruimte nodig

E-commerce vraagt om een grotere opslagruimte dan een klassiek warehouse. Een klassiek warehouse bedraagt in doorsnee van 10.000 tot 50.000 vierkante meter, terwijl reuzen als Amazon en Zalando vaak warehouses van 100.000 vierkante meter of meer nodig hebben.

Snelle retourafhandelingen

Daar komt bij dat het gebouw hoog moet zijn (liefst minimaal 12 meter) voor de mechanisatie die in het gebouw moet worden geplaatst . Een ander onderscheidend item ten opzichte van een traditioneel warehouse zijn de al eerder genoemde zeer grote mezzaninevloeren die het mogelijk maken om sneller retourhandelingen af te ronden. Deze extra mezzanines zijn zeer zwaar en vragen om extra fundering.

Niet voorbereid op darkstore trend

Momenteel signaleert Van Beek met name in London de opkomst van de zogenaamde Darkstore of fulfilment centra. “Een Darkstore is in feite een warehouse dat niet toegankelijk is voor klanten en ingericht als een grote supermarkt. Als wordt gekeken naar het adaptief vermogen van warehouses, kan je hier een duidelijk voorbeeld zien van panden die niet op deze nieuwe ontwikkeling zijn aangepast”, aldus Van Beek.

Darkstores passen niet in klasssiek warehouse

In het begin vestigden deze darkstores zich aan de rand van het centrum in bestaande gebouwen panden, om zo die gebouwen duurzaam her te gebruiken. Ondanks de ideale ligging werd toch al snel duidelijk dat zo’n klassieke inrichting van een warehouse niet past bij de moderne bedrijfsvoering van e-commerce. Van Beek: “Het gevolg is dat veel van die darkstores uiteindelijk toch kiezen voor een totaal ander, nieuw ontwikkeld gebouw met alle eigenschappen die passen bij e-commerce.”

Hubs en crossdocks trekken naar rand van de stad

Duidelijk is ook de trend dat de grote traditionele warehouses en de e-commerce warehouses zich, vanwege de omvang, het liefst vestigen buiten de grote stedelijke agglomeraties. Wat Van Beek eveneens steeds vaker signaleert is dat hubs, centrale laad- en lospunten of crossdocks binnen een distributienetwerk waaruit goederen verder worden getransporteerd, tegenwoordig meer naar de rand van de stad trekken. “De reden hierachter is onder meer de ´last mile´ problematiek en de toegankelijkheid van steden.”

Theater Warehouse & Distribution

Het seminar ‘Trends in warehousing, Magazijnen komen naar de stad vindt zowel op woensdag 29 als donderdag 30 oktober plaats in het Theater Warehouse & Distribution. Begintijd: 13:30 eindtijd: 14:00.

Reageer op dit artikel