nieuws

Van Uden en Rensa hard getroffen door noodweer

Warehousing

Een magazijn van Rensa in Doetinchem is door het heftige noodweer van afgelopen maandag zwaar beschadigd. Volgens het groothandelsbedrijf in verwarming en ventilatie producten zijn het dak en de muren van het pand deels bezweken door de grote hoeveelheid water. Ook het dak van het magazijn van logistiek dienstverlener Van Uden in Soesterberg bleek niet bestand tegen het vele regenwater.

Van Uden en Rensa hard getroffen door noodweer

Beide bedrijven zijn daags na het noodweer van maandag druk bezig met puinruimen en de balans opmaken van de geleden schade aan de bedrijfspanden alsmede de mogelijke schade aan de voorraden. Rensa meldt dinsdag aan Omroep Gelderland en regionale krant de Gelderlander dat in het magazijn radiatoren lagen opgeslagen. Het dak en de gevels waren volgens de groothandel nog vernieuwd in 2011, toen Rensa het magazijn in gebruik nam.

Omvang schade onbekend

Omroep Gelderland meldt verder dat het bedrijf inmiddels noodvoorzieningen heeft getroffen waardoor in een deel van het distributiecentrum verder gewerkt kan worden. Ook in de andere magazijnen van Rensa in Doetinchem en Didam kunnen de werkzaamheden ongestoord uitgevoerd worden. “De uitlevering van goederen aan onze klanten ondervindt nauwelijks hinder van deze waterschade”, verklaart het management van Rensa. De omvang van de schade was dinsdag nog niet bekend. Dennis Heijink, directeur logistieke en commerciële ondersteuning van Rensa, laat vandaag desgevraagd weten ook nog geen nadere informatie geven te willen geven over de financiële schade aan het pand en de producten die in de hal waren opgeslagen.

Van Uden ook hard getroffen

Ook een distributiecentrum van Van Uden Logistics vestiging in Soesterberg (provincie Utrecht) liep afgelopen maandag door het noodweer forse schade op. RTV Utrecht en Transportonline melden dat door de hevige regen een deel van het dak aan de voorkant van het dc, waar de laad- en losdeuren zitten, is ingestort. Door de hevige regenval was er te veel regenwater op het dak terecht gekomen. Het volledige distributiecentrum is na de instorting gelijk ontruimd.

Dramatische gebeurtenis

Roderick de La Houssaye, directeur van Nedcargo het moederbedrijf van Van Uden, spreekt in een reactie over een dramatische gebeurtenis. Hij kan in dit stadium nog niet helemaal inschatten hoeveel tijd de reparatie van de schade in beslag zal nemen. “Een dak is ingestort, het andere is doorgebogen. We hopen dat zo snel mogelijk veilig te stellen en in de andere vier hallen door te gaan mits dat veilig is.”

Geen magazijnstellingen beschadigd

Volgens De La Houssaye is een geluk bij een ongeluk dat het dak precies ter hoogte van de expeditieruimte is ingezakt. “Daar staan gelukkig geen magazijnstellingen. Als het dak bij het stellingengedeelte was ingezakt dan zou de ramp niet te overzien zijn geweest omdat er dan een soort harmonica effect ontstaat waarbij stellingen achterelkaar instorten en omvallen.”

Pallets geraakt door stukken staal

In het distributiecentrum Van Uden stonden, zo meldt Roderick de La Houssaye aan RTV Utrecht gisteren, pallets met daarop sauzen van klant Remia die beschadigd zijn geraakt. “Daar zijn staal en stukken dak op terechtgekomen, dus het is echt kapot. En het gaat om voedingsmiddelen, dus daar moet je extra voorzichtig mee zijn. Elk product dat maar enigszins beschadigd is aan de buiten- of binnenkant wordt onmiddellijk afgekeurd.”

Binnen 36 uur uitleveren

Vandaag meldt De la Houssaye aan logistiek.nl dat de schade aan de Remia producten te overzien is. “Het is nu voor ons vooral zaak om alle voorraden in het pand te bereiken. Dat is bij een derde al gelukt en de overige twee derde hopen we zo snel mogelijk te kunnen ontsluiten. Verwachting is dat we over 36 uur, dus vrijdagochtend, weer sauzen kunnen uitleveren aan onze klanten. Hard nodig want met name in deze periode van het jaar is er veel vra ”

Logistieke schade loopt in de tonnen

De grootste schade heeft volgens de directeur van Nedcargo het pand zelf opgelopen. “Het exacte bedrag weet ik nog niet maar dat kan uitkomen in de zes nullen.” Een andere kostenpost is de ‘logistiek’. “We hebben als een speer de Remia sauzen en andere voorraden moeten verplaatsen naar een andere warehouselocatie in Alphen aan den Rijn. Dat warehouse is nog van ons en stond gelukkig leeg. Het verplaatsen van de voorraden naar deze locatie en het opstarten van nieuwe aansluitingen op onze systemen alsmede een internetverbinding hebben al met al tonnen gekost.”

Geen slachtoffers

Zowel Van Uden als Rensa melden dat bij beide incidenten zich gelukkig geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan.

 

Zijn daken van distributiecentra en magazijnen wel bestand tegen extreem noodweer? Discussieer hierover mee op Logistiek Link

Reageer op dit artikel