nieuws

Brand verwoest 20 procent van voorraad webshop Asos

Warehousing

Brand verwoest 20 procent van voorraad webshop Asos

Modewebwinkel Asos, die afgelopen vrijdag werd getroffen door een grote brand in het distributiecentrum in het Britse Barnsley, is weer ‘online’. Klanten kunnen sinds gisterochtend weer bestellen. Ruim 20 procent van de voorraad, geschatte waarde 37 miljoen euro, is door de brand verwoest.

De webwinkel van Asos, een afkorting van As Seen On Screen, was door de brand in het distributiecentrum het hele weekend onbereikbaar, maar sinds gisterochtend kunnen klanten weer terecht op de website.

10 miljoen pakketten

Bij de brand, die vermoedelijk is aangestoken, is niemand gewond geraakt. Het distributiecentrum is ruim 60.000 vierkante meter groot en er waren op het moment van de brand naar verluidt meer dan 10 miljoen pakketten opgeslagen. Norbert Dentressangle verricht in Barnsley de e-fulfillment-activiteiten voor Asos.

Bedrijf is verzekerd

Zeventig procent van de totale voorraad van Asos, dat volgens eigen zeggen actief is in 190 landen, ligt opgeslagen in het dc in Barnsley. Het online modebedrijf zegt volledig te zijn verzekerd tegen brand. De politie zal de brand verder onderzoeken.

Externe risico’s

Transport Intelligence (Ti) CEO John Manners-Bell en tevens auteur van het recent gepubliceerde boek Supply Chain Risk zegt in een reactie gisteren dat de brand bij Asos een schoolvoorbeeld is van de risico’s die bedrijven lopen als ze hun internationale logistieke activiteiten concentreren in een groot distributiecentrum op één locatie. “Centraliseren heeft zin als je uitgaat van operationele factoren zoals het verlagen van voorraden. Het is het alleen niet handig om dit te doen als we kijken naar de kosten die ontstaan bij externe risico’s zoals branden, overstromingen en veiligheidsissues.”

Brand heeft nadelige gevolgen

Volgens Manners-Bell is het voor bedrijven erg lastig om vooraf te kwantificeren welke financiële gevolgen deze risico’s met zich meebrengen. “Veel bedrijven doen alsof deze risico’s niet bestaan. Ondanks dat Asos goed verzekerd is, kan deze brand nadelige consequenties hebben voor het bedrijf op het gebied van klantenservice en reputatie.”

Supply chains zijn kwetsbaar

De brand in het dc van Asos demonstreert volgens Manners-Bell maar weer eens aan hoe kwetsbaar veel internationale supply chains zijn. “Dit gegeven moet bedrijven er misschien van overtuigen dat het misschien raadzaam is om risico’s te spreiden over verschillende locaties ondanks dat dit een verhoging meebrengt van de supply chain kosten.”

Asos

Modewebwinkel Asos werd in 2000 opgericht door Nick Robertson en werd groot met de verkoop van kleding die ook door beroemdheden wordt gedragen. Inmiddels heeft het beursgenoteerde bedrijf duizenden verschillende modelabels in de collectie en levert het in meer dan 190 landen.
Vorig jaar september sloot Asos met Norbert Dentressangle Logistics een nieuw driejarig logistiek contract, met een geschatte waarde meer dan 100 miljoen Pond (ca. 117 miljoen Euro) per jaar. Het distributiecentrum in Barnsley heeft een opslagoppervlak van 100.000 vierkante meter en biedt werk aan meer dan 1.200 mensen.

Reageer op dit artikel