nieuws

Tilburg heeft meest duurzame dc van Nederland

Warehousing

Het distributiecentrum van logistiek dienstverlener DB Schenker in Tilburg heeft het hoogste BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat voor nieuwbouw tot nu toe gekregen. Het pand, dat is ontwikkeld door Dok Vast uit Oisterwijk, kreeg een score van 91,17 procent, goed voor het predicaat ‘Outstanding’.

Tilburg heeft meest duurzame dc van Nederland

Aan het predicaat ‘Oustanding’ hangen vijf sterren, dat is het hoogste aantal dat een Nederlands distributiecentrum ooit na oplevering kreeg op basis van een BREEAM-NL beoordeling. In het dc, waar DB Schenker sinds eind 2013 de logistiek verzorgt voor Nokia Solutions, is onder meer gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, driedubbel isolatieglas, extra isolatie van gevels en daken. Ook wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp.

Zonnepanelen

Het dak is geschikt om in de toekomst 40.000 vierkante meter aan zonnepanelen te plaatsen. Naast de hoge duurzaamheidsprestatie werd de eerste fase van het warehouse (20.000 vierkante meter) op logistiek bedrijvenpark Vossenberg-West II ook nog eens binnen een tijdsbestek van slechts drie maanden gerealiseerd. Habeon Architecten tekende voor het ontwerp en bouwbedrijf Heembouw was als aannemer verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouw.

Met een volgend project, ook een distributiecentrum in Tilburg, wil ontwikkelaar Dok Vast ook een ‘Outstanding’ certificaat halen.

Lidl dc was het duurzaamste

Tot voor kort had het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen nog het predicaat ‘meest duurzame dc’ van Nederland.’ De ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ (BREEAM) is inmiddels het meest toegepaste certificeringssysteem bij de bouw van duurzame dc’s in Nederland. De belangrijkste criteria zijn energie, gezondheid en materiaalgebruik.

Reageer op dit artikel