nieuws

Crown grote winnaar IFOY heftruckprijs op CeMAT

Warehousing

Het concept van Crown om op afstand een orderpicktruck te laten meerijden, is beloond met de IFOY award voor magazijntrucks. In totaal werden op de vakbeurs CeMAT, in vijf categorieën prijzen uitgedeeld: magazijntrucks, vorkheftrucks boven/onder 3,5 ton, AGV’s, System Solution.

Crown grote winnaar IFOY heftruckprijs op CeMAT

De prijsuitreiking was vandaag (maandag) op de eerste dag van de CeMAT vakbeurs in Hannover. De categorie warehousetrucks bleek dit jaar de felst bevochten groep in de IFOY competitie. Naast Crown deden ook Toyota en Still mee. De overwinning ging echter naar Crown met de QuickPick, die vooral opvalt door de handschoen waar bedieningsknoppen in zijn aangebracht. Daarmee kan de medewerker de truck alvast vooruit sturen naar de volgende picklocatie of naar zich toe laten komen. De truck rijdt automatisch verder zonder in problemen te komen door mogelijke obstakels of door pallets die deels in het pad staan.

Handig ook is het feit dat de truck zowel links, rechts als in midden van het gangpad blijft rijden en werkt met automatische stuurcorrectie (iets wat vergelijkbare trucks op dit moment ontberen). Omdat op- en afstappen niet meer nodig is, stijgt de productiviteit van het orderpickproces opmerkelijk. Afhankelijk van de afstand tussen de picklocaties kan de productiviteit zelfs tot bijna 40 procent toenemen. De truck reageert onmiddellijk wanneer de medewerker opstapt en de besturing van de truck wil overnemen.

Meer winnaars

IFOY – International Forklifttruck Of the Year – kende vijf categorieën dit jaar. Een onafhankelijke internationale vakjury van logistieke hoofdredacteuren bepaalt de winnaars in de vijf categorieën. Heres Stad van Logistiek.nl maakt ook onderdeel uit van deze jury.

Jungheinrich vorkheftruck boven 3,5 ton

Winnaar in de categorie vorkheftrucks boven 3,5 ton was de Jungheinrich EFG S40s. De andere kandidaat was de Still RX 70-50. Met het ‘pure energy’ concept heeft Jungheinrich een zeer effectief en zuinig aandrijfconcept ontwikkeld naar het oordeel van de jury.

Toyota vorkheftruck onder 3,5 ton

Onder de 3,5 ton hefcapaciteit was Toyota vooraf al zeker van de overwinning. Het merk bracht als enige twee heftrucks onder de aandacht van de IFOY jury. De Traigo 80 won het van de Tonero HST. Met de laatste truck heeft Toyota voor het eerst een hydrostatische heftruck in het assortiment. De Traigo overtuigde echter meer, omdat het energieverbruik ruim onder het gemiddelde ligt in dit segment.

Still winnaar AGV’s

Still werd overwinnaar in de nieuwe categorie AGV’s. Met de iGo Easy versloeg Still concurrent Jungheinrich, die de APM had ingezonden. Opvallend aan de iGo Easy is dat systeem heel eenvoudig met een iPad te besturen is. Daarmee komt de AGV binnen een veel groter toepassingsbereik dan tot nu toe mogelijk was.

Toyota wint System Solutions

Tot slot mocht Toyota nog een prijs ophalen in de categorie System Solutions. Het i-Site fleetmanagement systeem kreeg de voorkeur boven de realisatie van een omvangrijk project, waarmee Jungheinrich meedong in deze categorie. De uitgebreide functionaliteit van i-Site en het feit dat ook via een app informatie kan worden gedeeld, bracht Toyota voor de tweede keer op het podium.

Reageer op dit artikel