nieuws

Material handling sector doet goede zaken in Stuttgart

Warehousing

Material handling sector doet goede zaken in Stuttgart

De goed bezochte LogiMAT in Stuttgart toont eens te meer aan, dat het wel goed zit met de bereidheid om te investeren in automatische opslag- en intern transportsystemen. Interessante productvernieuwingen inspireren tot mooie oplossingen.

De jaarlijkse LogiMAT is in de wereld van vakbeurzen uitgegroeid tot een klein wondertje. Daar waar andere beurzen te kampen hebben met teruglopende bezoekersaantallen en weifelende exposanten, mag de beurs in Stuttgart jaar in jaar uit rekenen op veel enthousiasme. Vorige week ontvingen de ruim 1.000 standhouders 32.800 bezoekers. Dat is weer 11 procent meer dan in 2013. De beurs is redelijk compact, gemakkelijk te bezoeken en biedt zeker in de material handeling hoek een behoorlijk compleet overzicht. Ook sommige heftruckleveranciers verschuiven nu hun interesse naar de LogiMAT, daar waar ze in het verleden vooral de CeMAT in Hannover als ijkpunt namen. Komend mei zal blijken hoeveel van de vertrouwde CeMAT exposanten de beurs in Hannover trouw zijn gebleven.

‘Beurs waar zaken worden gedaan’

De meeste Nederlandse fabrikanten richten hun pijlen voortaan op Stuttgart als vaste ontmoetingsplek voor de Europese markt. Vorige week deden ze goede zaken met zowel eindklanten als met zakenpartners zoals system integrators. Bijzonder is dat de gesprekken al vrij snel gingen over concrete investeringen en over nieuwe projecten. LogiMAT is een beurs waar zaken worden gedaan.
Dat ondervonden ook de Nederlandse exposanten, die met concrete aanvragen naar huis gingen. Maas trok op een grote stand veel aandacht met een palletbaan met een geringe bouwhoogte, die in lage ruimtes het verschil kan maken. DLS presenteerde zich als onderdeel van de Rofa Group, waartoe ook BSS als system integrator behoort. Net als DLS staan ook bedrijven als Nedcon op de beurs om behalve eindklanten ook zakenrelaties in de markt te ontmoeten. Van Riet pakte uit met veranderde inzichten over projectmanagement. Distrisort had de split-tray sorter meegenomen naar Stuttgart en de Sweeper Sorter, speciaal voor e-fulfilment activiteiten. Qimarox (voorheen Nedpack) toonde de bekende bakkenlift Prorunner.

Automatische systemen trokken veel aandacht

De grote aandachttrekkers op de LogiMAT betroffen technologische vernieuwingen. Rode draad is flexibilisering en korte terugverdientijden. De opkomst van e-fulfilment dc’s geeft een extra schwung aan de material handling sector. Toonaangevende fabrikanten komen met nieuwe vondsten, die een geautomatiseerde opslag en orderpick mogelijk maken ook voor meer kleinschalige webshopactiviteiten. De belangrijkste blikvangers op de beurs staan hieronder. Meer hierover in de komende uitgave van Logistiek Magazine op 13 maart.

  • Adapto van VanderLande Industries, een 3D shuttleconcept waarbij elke shuttle elke positie kan bereiken en waarin een slim besturingssysteem het ‘verkeer’ zo optimaal mogelijk regelt
  • CarryPick van Swisslog of de G-Com van Grenzebach – beide fabrikanten brengen het alternatief op de markt van het Kiva-systeem, dat door Amazon is geïncorporeerd
  • AGV-vork van Eisenmann, aangekondigd als de vorkheftruck zonder truck – twee ‘los’ van elkaar rijdende lepels pakken een pallet automatisch op en rijden naar de gewenste locatie
  • PalletCube van Heidler, samen met Logitrade in Uden bedacht – een volumemeetsysteem voor palletladingen geschikt voor bonte en afwijkende zendingen met drie infraroodcamera’s
  • AGV’s van Seegrid, waarmee de Amerikaanse fabrikant laat zien dat een volledig automatisch voertuig nog geen 100.000 euro hoeft te kosten (Linde past het systeem voor eigen trucks toe)
Reageer op dit artikel