nieuws

Nedis automatiseert dc fors voor e-commerce

Warehousing

Nedis automatiseert dc fors voor e-commerce

Technische groothandel in consumentenelektronica Nedis breidt zijn distributiecentrum in ’s-Hertogenbosch vanaf dit najaar uit met onder andere een AS/RS magazijnsysteem van twaalf gangen van magazijninrichter Witron. Zodra de uitbreiding is voltooid, kan Nedis meer dan zestienhonderd online klantbestellingen per uur verwerken en ze zodanig verzenden dat ze overal in Europa de volgende dag aankomen.

In 2012 heeft de Zwiterse holding Dätwyler, samen met dochteronderneming Distrelec, Nedis overgenomen. Deze overname zorgde ervoor dat de logistieke operaties en het volledige assortiment van Distrelec en Nedis worden samengevoegd in het distributiecentrum van laatstgenoemde in ‘s-Hertogenbosch. Het assortiment van beide groothandels bestaat uit meer dan 250.000 items. Het zijn artikelen en accessoires op het gebied van elektronica, automatisering, meet- en regeltechniek en IT.

Huidige systeem kent 66.000 bakkenlocaties

Het huidige logistieke systeem binnen het distributiecentrum van Nedis is ontworpen en gebouwd door hoofdaannemer Witron. Het systeem bestaat uit 36 werplekken voor de orderverzameling, 66.000 bakkenlocaties en 28.000 palletlocaties. Deze goede samenwerking en de goede ervaringen met Witron, heeft Nedis doen besluiten om de magazijnautomatiseerder de opdracht te geven om de logistiek verder te laten optimaliseren.

Noodzakelijk want door de aanstaande komst van Distrelec worden straks door Nedis vanuit het dc in ‘s-Hertogenbosch alle Europese klanten bediend. Het huidige dc van de technische groothandel moet daarom worden aangepast vooral ook om, zo benadrukt Nedis, ‘te kunnen anticiperen op de alsmaar groeiende e-commerce markt‘.

Modulaire uitbreidingsmogelijkheden

Het bestaande magazijnsysteem beschikt al over diverse uiteenlopende modulaire uitbreidingsmogelijkheden. Dat heeft het mogelijk gemaakt om het systeem aan te vullen met OPS (Order Picking System), het verzamelsysteem van Witron Er zijn nog meer uitbreidingen gepland. Zodra die voltooid zijn, wordt het gehele assortiment van Distrelec overgebracht naar het Nederlandse distributiecentrum.

Stapsgewijze uitbreiding

Dat betekent dat vanaf dit najaar 2014 een stapsgewijze invoering gepland staat van de nieuwe magazijnautomatisering. Deze uitbreiding omvat een AS/RS magazijnsysteem van twaalf gangen. Dit is volgens Witron een ruimtebesparende oplossing waarbij slechts 57.000 opslaglocaties nodig zijn om meer dan 85.000 bakken van verschillende afmetingen op te slaan. De gebruikte voorraad bakken worden opgedeeld in maximaal twaalf compartimenten, de orderbak in maximaal vier delen.

Twintig orderpickstations

Er worden bovendien twintig ergonomische orderverzamelstations met bijbehorende verpakkingslocaties toegevoegd. Met conveyors wordt de uitvoer van de DPS (Dynamic Picking System (DPS)- en de OPS-modules op de verpakkingslocatie tot een complete bestelling samengevoegd.

Systeem kan zestienhonderd bestellingen per uur aan

Zodra het distributiecentrum voltooid is, kan het meer dan zestienhonderd bestellingen per uur verwerken en ze zodanig verzenden dat ze overal in Europa de volgende dag aankomen. Bovendien kunnen er meer dan negentig pallets per uur worden samengesteld voor bulkorders en bulkgoederen. Met een algoritme berekent het systeem op basis van de bestellingen van iedere klant, de beste afmeting van de verpakking. Dat moet zorgen voor een nog efficiënter transport en een lagere CO2-uitstoot.

WMS is van Witron

Het gehele systeem wordt bestuurd door het warehouse managementsysteem van Witron. Daarnaast ontwikkelt en bouwt de magazijnautomatiseerder ook het interne transportsysteem.

Reageer op dit artikel