nieuws

CB Culemborg aan kop in Top 10 landmark dc’s

Warehousing

CB Culemborg aan kop in Top 10 landmark dc’s

Het distributiecentrum van CB is, voor ‘Jumbo West’ in Woerden, geëindigd op de eerste plaats in de Top 10 van meest opmerkelijke landmark distributiecentra van Nederland. CB dankt deze eer aan een panel van material handling en logistiek vastgoed experts, dat op verzoek van warehousingexpert Jeroen van den Berg en Logistiek een top 10 samenstelde van landmark dc’s. “Een van deze dc’s hoort zeker thuis in Madurodam”, zegt Van den Berg in reactie op de ranking.

In het deze week verschenen novembernummer van Logistiek wordt in het omslagartikel, met als thema material handling, uitgebreid ingegaan op deze top 10. Hieronder een overzicht van de eerste top 10 van landmark dc’s, met daarbij per pand een korte waardering van het expertpanel bestaand uit logistiek vastgoed experts actief in de makelaardij en logistiek dienstverlening en material handling experts werkzaam bij ingenieurs- en logistiek adviesbureaus.

1. CB, Culemborg

“Fantastisch om te zien hoe CB meebeweegt met de veranderde vraag vanuit de markt, waarbij de ‘oude’ gemechaniseerde systemen worden geïntegreerd in de nieuwe logistieke concepten die zijn ontwikkeld. De nieuw ontwikkelde verpakkingslijn waarbij boeken automatisch worden verpakt met gebruik van technieken uit de voedselindustrie is uniek.” Een ander panel zegt over het CB dc. “Het pand is van verre zichtbaar en zowel bij jong en oud bekend en het is een goed voorbeeld van de integratie van een succesvolle e-commerce operatie.”

2. Jumbo West, Woerden

“Voor mij de meest in het oog springende landmark dc, waarbij de nieuwe naam Jumbo niet te missen is vanaf de A12. En: “Opvallende locatie en nog steeds hét voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. Gebouw heeft een speciale constructie, gedurfd zeker in behoudend retail land.”

3. Flora Holland, Aalsmeer

“Voor mij hoort de bloemenveiling zeker in deze top 10 thuis. Het concept van een dergelijke coöperatie is uniek. Ik hoop dat we in de toekomst onze positie als mondiale bloemenhub zullen behouden. Vanwege de enorme omvang complex en loopbruggen een niet te missen landmark.”

4. Hema, Utrecht Utrecht, Lage Weide

“Bijzonder om te zien hoe Hema de vele aanpassingen aan het gebouw en processen tijdens de lopende operatie hebben weten te realiseren. Herkenbaar pand met de rode letters, past bij het imago, functioneel en no nonsense uitstraling”, aldus het panel.

5. DocData, Waalwijk

“Pionier in een nieuw vakgebied en een van de meest sprekende voorbeelden van vernieuwing in de supply chain door de e-commerce invloed en een belangrijke speler in een groeiend logistiek knooppunt.”

6. Kuehne+Nagel, Utrecht Lage Weide

“Dit dc beschikt over vergaande en vooruitstrevende technologie op een zeer markante, centrale locatie en “goed magazijn dat echter wat opstartproblemen kende. Een goed voorbeeld van een geslaagde brownfield herontwikkeling”

7. Philip Morris, Bergen op Zoom

“Indrukwekkende combinatie van productie en distributie op een markante locatie in West-Brabant. Dit pand kent iedereen, een echt ‘landmark’ als oriëntatiepunt op de kop van de A58.

8. Bausch + Lomb, Schiphol-Rijk

“Mooie ver doorgevoerde mechanisatie waarbij oplossingen voor productgroepen met verschillende omloopsnelheden goed zijn gecombineerd. Eén van de pioniers van de inzet van shuttles in Nederland.”

9. V&D, Nieuwegein

Mooie centrale locatie voor een van ’s lands bekendste merknamen, benieuwd hoe Het Klooster zich verder zal ontwikkelen.

10. Ex aequo: Edco, Deurne en Lidl, Heerenveen

Edco: “Alleen bij locals bekend en bekendheid vanwege alle rumoer en mogelijke misstanden. Zeer grootschalig volume van een succesvolle handelsonderneming.”

Lidl: “Valt vooral op vanwege zijn duurzame karakter en grootschalige, moderne operatie van een zeer succesvolle retailer.”

Top-10 dankzij LogistiekLink

Het idee van de landmark dc verkiezing is ontstaan naar aanleiding van een discussie die magazijnexpert Jeroen van den Berg vier maanden geleden opstartte binnen het topic magazijninrichting op het discussieplatform Logistiek Link. Daarin riep hij de volgers van ‘Link’ op om te komen met suggesties van opmerkelijke dc’s in Nederland, wat uiteindelijk zou moeten leiden tot een top 10. De discussie van Van den Berg leverde een grote hoeveelheid reacties op.

Waardering op basis van zes criteria

Op basis van die reacties hebben Van den Berg en Logistiek een lijst van 15 landmark dc’s opgesteld en die voorgelegd aan het panelexpert. De dc’s in de top 10 zijn gewaardeerd op basis van onderstaande zes criteria:

  • Indrukwekkende operatie qua grootte en complexiteit;
  • Markant gebouw, bij voorkeur op opvallende plek en met historie
  • Voorname rol in de supply chain
  • Toepassing van vooruitstrevende technologie in goede onderlinge samenhang
  • Management is voortdurend bezig met optimalisatie en innovatie
  • Heldere logistieke visie en strategie en strakke aansturing

Top-10 en Material Handling dag

Jeroen van den Berg (zie ook zijn reactie in onderstaand kader) gaat dieper in op de Top 10 van meest opmerkelijke landmark distributiecentra tijdens de Material Handling dag woensdag 27 november aanstaande.

 

‘Logistieke landmark dc’s verdienen meer aandacht’

“Mijn favorieten vooraf waren CB, Jumbo, FloraHolland, Hema en Philip Morris Nederland. Leuk om te zien dat deze bij het panel ook goed scoren. Verder ben ik blij dat ‘nieuwkomers’ Kuehne+Nagel, V&D, Lidl en Edco in de lijst staan. Logistiek is immers constant in beweging, zegt Jeroen van den Berg in een eerste reactie op de Top-10 van meest opmerkelijke landmark dc’s.
“Ik heb opgeroepen tot deze lijst omdat landmarks in mijn ogen belangrijk zijn. Toeristen komen naar Nederland om onze landmarks te zien: De Amsterdamse binnenstad, Volendam en Marken, de molens van Kinderdijk, de bollenvelden en eventueel nog even langs Maastricht. Overigens bedenk ik me dat FloraHolland eveneens een officiële toeristenattractie is.
Zo was ik laatst met mijn zonen naar Madurodam waar de Nederlandse landmarks in het klein staan opgesteld. Logistiek speelt er een hoofdrol: De Rotterdamse haven, Schiphol, binnenvaart, wegtransport, stadsdistributie, treinen, diverse fabrieken, maar helaas geen enkel distributiecentrum.
Onze logistieke landmarks verdienen meer aandacht. Ze laten zien wat we kunnen. Ze inspireren. Ze tonen dat een distributiecentrum meer is dan vastgoed met techniek erin. Dat er een idee achter zit en dat je continu moet blijven innoveren om voorop te blijven. Dus mijn oproep aan Madurodam is om tenminste één van de landmark dc’s op te stellen.”

Meer nieuws over de bedrijven die in de Top 10 van landmark dc’s staan:
CB laat mechanisatie in e-commerce zien


Nieuwe routing en ERP voor Jumbo dc Woerden


Sierteeltsector gebruikt nog maar één stapelwagen


HEMA verdubbelt dc-performance


Prologis koopt dc op Haven Zeven bij Waalwijk


Kuehne + Nagel bouwt DC op Lage Weide


Veel automatisering in EDC van Bausch + Lomb


Schultz van Haegen opent ‘groen’ dc V&D


Lidl opent distributiecentrum Heerenveen


Weg vrij voor bouw omstreden Edco dc

Reageer op dit artikel