nieuws

Abbott en Jabil winnen veiligheidsprijs

Warehousing

Abbott en Jabil winnen veiligheidsprijs

De prijs Het Veiligste Magazijn van Nederland heeft dit jaar twee winnaars opgeleverd. In de categorie ‘klein’ mocht Abbott Biologicals de prijs in ontvangst nemen. Verrassende winnaar in de categorie ‘groot’ was Jabil Circuit.

Vier keer eerder had Abbott zich kandidaat gesteld. Iedere keer wist het bedrijf in Olst op basis van het beschikbaar gestelde juryrapport zich weer te verbeteren. Als klein magazijn met tien medewerkers en zo’n 450 orderregels per dag schatte warehousemanager Edwin Henssen de kansen niet groot op de eindoverwinning. Dit jaar kwam de nieuwe categorie (tot 25 medewerkers) daarom als geroepen. Prompt trok het bedrijf als ervaren kandidaat de overwinning naar zich toe ten koste van AkzoNobel in Groot Ammers en Össur Europe in Son en Breugel.
De jury onder leiding van prof. Ren’e de Koster was vol bewondering over de enorme betrokkenheid van de Abbott mensen op veiligheidsgebied. “Dit magazijn heeft weliswaar niet te maken met een zeer complex logistiek proces, al kan er bij het uitbreken van een epidemie een enorme piek ontstaan. Belangrijk is dat eigenlijk alle veiligheidsissues zijn opgelost. Het bedrijf kent al vier jaar geen ongeval meer en schades zijn met de helft afgenomen.”

Jabil kwam zag en overwon als nieuwkomer

Jabil in Venray betrad de competitie als volstrekte nieuwkomer en daarmee ook als outsider. Vorig jaar hadden medewerkers deze prijs ontdekt, het bedrijf is in december 2010 van start gegaan en produceert onder andere printers voor HP. Jabil kwam, zag en overwon van AS Watson en Havi Logistics mede door minutieus te analyseren wat Philips Lighting in Eindhoven – de winnaar van vorig jaar – kampioen had gemaakt op veiligheidsgebied. “Ze hebben hun huiswerk prima gedaan”, bemerkte De Koster. “Het bedrijf heeft vanuit klanten als HP tevens te maken met strenge voorschriften en KPI’s op dit gebied. Ook met technische hulpmiddelen zoals de blue spot op heftrucks is dit bedrijf vooruitstrevend. De medewerkerstevredenheid scoort het hoogst van allemaal. Dit is echt een voorbeeldmagazijn.”

‘In tien jaar tijd te veel mensen verloren’

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Dag van het Magazijn met een opening van dagvoorzitter Pank Hertsenberg (Toyota, voorzitter BMWT), die de link legde met de Dag van de Duurzaamheid – dit jaar ook op 10 oktober. Aansluitend sprak Frank Tazelaar van APM Terminals, die op de nieuwe Maasvlakte de meest veilige en meest duurzame containerterminal aan het bouwen is. “Veiligheid hebben we bewust bovenaan gezet, juist nu we de terminal aan het inrichten zijn. Als je naderhand in je nieuwbouwplannen veiligheid alsnog gaat inbouwen, wordt dit een sluitstuk op de begroting. In tien jaar tijd hebben we wereldwijd 85 mensen verloren tijdens het werk, waaronder 45 in een aanrijding, 19 die vielen van grote hoogte en 13 die onder een omgevallen container terecht kwamen. Dit getal moet omlaag. Daarom investeren we in moderne middelen zoals AGV’s. We nemen veiligheid uiterst serieus ook in het tenderproces naar onze leveranciers.”

Ploegenachtervolging zonder focus

Vervolgens hield Erben Wennemars een gloedvol betoog over ploegenachtervolging en het gemis aan focus en doelstellingen, die per individuele schaatser anders waren. “Je kon zien aankomen, dat het mis zou gaan. Dat is de les die ik heb geleerd: als teamlid moet je individuele doelstellingen ondergeschikt willen maken.”
Aansluitend bood de Dag van het Magazijn diverse workshops. Onder andere over het ‘Nieuwe heffen’, een onderzoek en bewustmakingscampagne gericht om energiezuinig, rustig en dus veilig om te gaan met heftrucks. Ook was er sessie over het inzetten van medewerkers met een handicap.

 

Bekijk hier de videobeelden van de 6 genomineerden, waaronder de 2 winnaars

Reageer op dit artikel