nieuws

Aantal pickfouten verschilt per opleidingsniveau

Warehousing

Aantal pickfouten verschilt per opleidingsniveau

Afgelopen week gingen diverse waardebonnen van honderd euro uit naar deelnemers aan een omvangrijk orderpickonderzoek. De bonnen zijn inwisselbaar bij MediaMarkt – en dat is niet verwonderlijk. Orderpicken is vooral een kwestie van goed horen en zien, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Jelle de Vries, promovendus aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, presenteerde zijn bevindingen. Dat zou oorspronkelijk plaats vinden bij het dc van Albert Heijn in Pijnacker, betrokken bij het onderzoek door het beschikbaar stellen van professionele orderpickers afkomstig van Tempo-Team. Gezien de commotie vorige week met stakende dc-medewerkers werd uitgeweken naar het Zadkine College in Rotterdam. Van deze MBO-opleiding deed een groep scholieren mee. De derde onderzoeksgroep bestond uit studenten van Erasmus.

Pickers van drie bedrijven in de race

Voor dit universitaire onderzoek naar diverse pickmethoden, voerde De Vries drie maanden lang experimenten uit in een speciaal daarvoor ingericht orderpickcentrum op het Zadkine College. In totaal zette hij 363 personen aan het werk. Professionele pickers kwamen niet alleen van Albert Heijn, maar ook van Technische Unie en Nissan Motor Parts Center. De deelnemers vochten ook een onderlinge ‘competitie’ uit. De Tempo-Team mensen van Albert Heijn – Clyde Druiventak, Fatih Toprak en Gonzalo Bonte – wonnen de teamprijs. Individuele prijzen reikte De Vries uit aan studenten van Zadkine, van Erasmus, Walter Bohme van Nissan en een medewerkster van EU-flex.

Pick-to-light lastig voor MBO-ers

Doel van het onderzoek was om vast te stellen welke pickmethode het meest succesvol is. Een eenduidig antwoord daarop is niet te geven. De techniek is van belang, maar ook de samenstelling van het personeelsbestand. Zo hebben lager opgeleide medewerkers meer moeite met pick-to-light systemen, hoger opgeleiden hebben moeite met orderpicken via een RF-terminal.

Dat resultaat valt op. De Vries: “Bij het pick-to-light systeem maakten studenten van Zadkine fors meer fouten, dan de Erasmus-studenten en de professionals. Ik moet speculeren naar een verklaring, maar MBO-studenten zijn vaak meer geneigd om opdrachten eendimensionaal uit te voeren. Ze zagen een lichtje en waren geneigd om dat direct uit te drukken. Maar dan verdwijnt ook het getal met het aantal te picken producten. Dan moesten ze gokken, moet ik er één pakken of twee?”.

Binnen 10 minuten voice onder de knie

Bij het voicepicken maakte het niet uit welke achtergrond de deelnemers hadden. Zowel de MBO-studenten, de universitaire groep als de professionals pakten dit snel op. Binnen tien minuten hadden ze het onder de knie.

Opvallend is dat de Erasmus-studenten de laagste score noteerden bij het RF-terminalpicken, iets waar De Vries geen verklaring voor kan geven. Het papier picken was vooral voor de professionals een probleem. Waarschijnlijk omdat ze het nooit gebruiken, denkt de promovendus. Ze zijn gewend aan de technische hulp, zoals voice of terminals.

Onderzoek in systemen en methoden

De onderzoekers hadden in de proefruimte twee gangen ingericht om vier picksystemen te testen: pick-to-light, voicepicking, RF-terminalpicken en orderverzamelen met papier. Er waren drie pickmethoden: parallel picken (waarbij iedere testpersoon zijn eigen order verzamelde), zonepicking (waarbij iedereen een kleine afgebakende zone heeft om zo de loopafstanden te verkleinen) en dynamisch zonepicken (waarbij de testpersonen in elkaars zone konden komen). Bij de experimenten varieerde het aantal orderregels van twee tot twintig per order. In totaal werden 6.000 orders afgerond, 19.000 producten gepickt en 1.400 vragenlijsten ingevuld.

Jelle de Vries krijgt voor zijn onderzoek begeleiding van prof. Rene de Koster en dr. Daan Stam. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Material Handling Forum (MHF), een samenwerkingsverband van Erasmus en importeursvereniging BMWT.

 

Lees ook: ‘Voicepicking is een eye-opener’

Reageer op dit artikel