nieuws

Uitvinder streepjescode overleden

Warehousing

Norman Joseph Woodland, mede-uitvinder van de streepjescode, is overleden op 91-jarige leeftijd.

Uitvinder streepjescode overleden

Woodland en Bernard Silver dienden in 1949 een patent in voor een code die leek op de concentrische cirkels rond een bullseye. De twee studeerden destijds aan de Drexel Universiteit in Philadelphia. Op basis van dit ontwerp hebben ze vervolgens het plan opgevat om een manier te bedenken waarmee productinformatie bij de kassa kon worden uitgelezen.

Strand
Woodland beschikte al over ingenieursdiploma en werkte voor zijn universiteitsjaren mee aan het Manhattan Project, het Amerikaanse atoomprogramma. Zijn kennis van het morsealfabet stelde hem in staat een nieuwe code te ontwikkelen. Het eureka-moment zou hebben plaatsgevonden toen hij op het strand dromerig met zijn vingers strepen in het zand trok. Hij en Silver werkten het idee daarna verder uit.

Het patent werd in 1952 goedgekeurd. Toch duurde het nog twee decennia voor de technologie toereikend was om streepjescodes met lasers af te lezen. Inmiddels worden er dagelijks miljoenen producten langs een scanner gehaald, en is barcode niet meer weg te denken uit winkels, fabrieken en ziekenhuizen.

Bron: GS1

Reageer op dit artikel