nieuws

Honeywell koopt verliesdraaiend Intermec

Warehousing

Honeywell koopt verliesdraaiend Intermec

Scannerfabrikant Intermec staat op het punt overgenomen te worden door Honeywell. Deze week is een ‘definitief’ bod uitgebracht. Het aandelenpakket gaat voor 460 miljoen euro over. Intermec heeft 2.200 mensen in dienst en was bezig met een reorganisatie.

Wereldwijd behoort Intermec tot de topfabrikanten van barcodescanners en mobiele computers. De bedoeling is dat Intermec opgaat in de divisie Scanning & Mobility van Honeywell. Voor Honeywell zet Intermec de deur open naar nieuwe markten, zoals RFID, voicesystemen en barcodering. In deze marktsegmenten streeft Honeywell naar een leidende positie. Branches waar het bedrijf zich op gaat richten zijn retail, gezondheidszorg, logistiek en transport.

 

Rode cijfers zijn oorzaak overname

Intermec zit al een tijdje in de rode cijfers. Eerder dit jaar werd een reorganisatie aangekondigd, die het einde zou betekenen van 170 banen binnen het bedrijf met het hoofdkantoor in Everett (Washington) en met kantoren in 65 landen. In 2011 had Intermec een omzet van 650 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar brachten het bedrijf – met 40 jaar historie in automatische identificatie – in zwaar weer met een verlies van meer dan 200 miljoen euro.

Twee jaar geleden kocht Intermec nog concurrent Vocollect op. Daarmee versterkte Intermec zijn positie in het segment magazijnautomatisering aanzienlijk. De huidige (interim) CEO van Intermec Allen Lauer zegt, dat de overname het beste is voor de aandeelhouders. “Intermec heeft veel innovatie en engineering expertise met toonaangevende producten en oplossingen. Daar komt nu de wereldwijde schaal van Honewell bij.”

 

Gevolgen voor Nederlandse situatie

Het Nederlandse kantoor van Intermec staat in Nijmegen. Over de gevolgen van de overname voor deze vestiging wil het bedrijf geen uitspraken doen. Bekende resellers in Nederland zijn Dataction, Actemium en Zetes.

Honeywell is een Fortune 100 bedrijf met ongeveer 132.000 medewerkers en een hoofdkantoor in New Jersey. Vijf jaar geleden nam Honeywell fabrikant Hand Held Products over. Dit jaar nog werd de integratie bezegeld met LXE (onder andere heftruckcomputers) als onderdeel van het bedrijf EMS Technologies, waar Honeywell alle aandelen van kocht. Door de samenvoeging van Hand Held Products en LXE ontstond al een sterke marktpartij met een breed assortiment. CaptureTech, Dataction en Dalosy brengen in Nederland Honeywell apparaten op de markt. Met welke resellers Honeywell na de overname verder gaat, is op dit moment nog onduidelijk.

 

Lees ook: Intermec koop Vocollect

Lees ook: Implementatie Boon Sliedrecht

Reageer op dit artikel