nieuws

Philips jaar lang kampioen veiligheid

Warehousing

Philips jaar lang kampioen veiligheid

Het DC Brabant van Philips Lighting in Eindhoven is de winnaar van de prijs Het Veiligste Magazijn 2012. Philips versloeg Scania in Zwolle en Valeo in Helmond op basis van bewustzijn binnen de hele organisatie.

“Fantastisch dat we winnaar zijn geworden. We hadden dat echt niet verwacht. Vooral omdat de andere twee genomineerden al eens eerder hebben meegedaan aan deze competitie. We gaan deze overwinning vieren binnen ons bedrijf, binnen het concern en daarbuiten met anderen die bij ons willen komen kijken.”

 

Zorgvuldige voorbereiding op deelname

DC-manager Ralph Scholtes was buitengewoon opgetogen, nadat juryvoorzitter prof. René de Koster zijn dc als winnaar had aangewezen. Philips had zich zorgvuldig voorbereid op deelname aan deze verkiezing. De afgelopen jaren bezochten medewerkers van het dc voormalige winnaars Nissan Motor Parts in Amsterdam en AkzoNobel in Sassenheim. Daar werden lessen uit getrokken en ontdekten de Philips mensen waar de jury met name oog voor heeft.

 

Management veegt de magazijnvloer

De jury was vooral onder de indruk van het veiligheidsbewustzijn binnen de hele organisatie. “Veel ideeën komen van de mensen zelf”, aldus het juryrapport. Het nadenken daarover wordt ondersteund door Kaizen en Kamishibai – een Japanse vertelvorm met kaarten (iedere week trekken medewerkers een kaart met specifieke veiligheidsaandachtspunten). Ook wees de jury op een zelf ontwikkelde ‘pickstok’ om laag voor laag te kunnen picken zonder muizentrapjes.

Nog een opvallend punt volgende juryvoorzitter: elke dag neemt het management zelf voor 10 minuten de bezem ter hand om te helpen schoonmaken op de magazijnvloer.

 

Gordel wordt niet altijd gedragen

Teleurstelling was er bij de nummers 2 (Scania) en 3 (Valeo). Ook zij hebben echter hun veiligheidszaakjes goed voor elkaar volgens De Koster. Scania blinkt uit in aandacht voor ergonomie en weet binnen een organisatie met veel truckbewegingen een hoog veiligheidsniveau vast te houden. Finalist Valeo laat zien dat veiligheid en productiviteit heel goed hand in hand gaan. Op diverse plekken zijn eigen oplossingen bedacht, zoals netten tussen de stellingen. Maar de jury had ook verbeterpunten geconstateerd, zowel bij Scania als bij Valeo. Niet iedereen houdt zich aan het verkeersplan, niet alle chauffeurs dragen een gordel.

 

Workshops over veiligheidsaspecten

De uitreiking van de prijs Het Veiligste Magazijn vond gisteren voor de zevende keer plaats bij Randstad in Diemen tijdens de Dag van het Magazijn. Naast een plenair programma waren er een vijftal workshop, onder andere van BHV (bedrijfshulpverlening) over het snel blussen van een brand. Robert Gartner (VTL) sprak over sociale aspecten in het magazijn, Patrick Logister (EVO) ging in op de rol van de leidinggevende, Frans Hardus (BMWT) wees op het gevaar van aanrijschades en Dick Wildeboer (HetEigenVermogen) presenteerde een psychologische veiligheidstest, gemaakt in opdracht van EVO.

 

Lees ook: AkzoNobel wint in 2011

Lees ook: Veiligste Magazijn in de spotlight

Reageer op dit artikel