nieuws

Schultz van Haegen opent ‘groen’ dc V&D

Warehousing

Schultz van Haegen opent ‘groen’ dc V&D
OpeningV&Ddistributiecentrum

Het nieuwe distributiecentrum van V&D in Nieuwegein is al een paar maanden jaar operationeel. Gisteren was het tijd om het duurzame dc feestelijk te openen. Met het sabreren van een fles champagne door minister Schultz van Haegen werd het pand ingehuldigd. “Dit dc is een belangrijk onderdeel in onze groeistrategie”, stelde Theo Heemskerk, directeur Operations & Logistics bij V&D.

Het nieuwe distributiecentrum van V&D dat is gevestigd op het nog in ontwikkeling zijnde logistiek bedrijvenpark Het Klooster bij Nieuwegein moet inspelen op de groei die het retailconcern doormaakt op met name het gebied van e-commerce.

Vanuit het distributiecentrum, met een vloeroppervlak van 56.000 vierkante meter, worden zowel hangende als liggende goederen vervoerd voor de winkels en de webshop vd.nl. Ook doet het dc dienst als centrale opslag en distributie locatie voor fashion-artikelen en hardware artikelen, als koffers en fietsen.

 

Sluiting twee dc’s

De centrale ligging van het dc in Nieuwegein direct aan de snelweg A27 moet zorgen voor een snelle en efficiënte toelevering aan de 62 V&D filialen, die verspreid zijn gevestigd over heel Nederland. Consequentie van dit nieuwe pand is dat de distributiecentra van de retailer in Amsterdam en Utrecht inmiddels zijn gesloten en dat de activiteiten zijn ondergebracht in ‘Nieuwegein’. Naast het dc in Nieuwegein beschikt V&D nog over een magazijn in Aduard. Dit magazijn fungeert als een bulkopslaglocatie. Het hoofdkantoor ofwel Service Center van La Place is ook gevestigd in het nieuwe distributiecentrum.

 

Duurzaamheid geeft rendement

Minister Schultz van Haegen prees gisteren V&D voor de wijze waarop het bedrijf zich inzet op het gebied van duurzaamheid. Ze wees in dat kader onder andere op de Lean and Green Award die het bedrijf als een van de eerste in Nederland kreeg uitgereikt in 2009. Ook refereerde ze aan een onderzoek van Harvard, waaruit blijkt dat bedrijven die investeren in duurzaamheid gemiddeld vijf procent meer rendement hebben. “Investeringen in energie-efficiency en een schoon wagenpark zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met gezond ondernemerschap. Het is voor de logistieke sector enorm belangrijk dat partijen als V&D met een stevige ambitie blijven inzetten op duurzaamheid, innovatie en slimme logistiek. Zo behouden we onze positie in de wereldtop.”

 

BREEAM-certificaat

Het pand van V&D is volgens de BREEAM richtlijnen voor duurzaamheid gebouwd. Van vloerverwarming in het hele gebouw door middel van warmte/koudeopslag in de bodem tot een zonneboiler voor warm water. Het dak is geschikt gemaakt om in de toekomst zonnepanelen te plaatsen voor eigen voorziening van elektriciteit. Het dc, dat inmiddels beschikt over het BREEAM-predicaat ‘Good’, is op ontwikkeld door bouwbedrijf van de Ven uit Veghel. Logistiek vastgoedontwikkelaar WDP is de eigenaar van het dc.

 

Reductie vrachtautokilometers

In de afgelopen drie jaar is het wagenpark van V&D volledig vernieuwd en voldoet aan de hoogste emissieeisen. Door optimalisatie van de winkeldistributie is in de afgelopen vier jaar een reductie van 1,2 miljoen kilometers behaald. Dit heeft geresulteerd in een daling van het dieselverbruik van dertig procent. “In 2005 beschikten we over een wagenpark van 51 eenheden. Nu zijn dat er nog 26 inclusief twee LZV’s”, aldus Theo Heemskerk, directeur Operations & Logistics bij V&D gisteren in zijn toespraak voorafgaand aan de officiële opening.

Reageer op dit artikel