nieuws

WMS-dag 2012 roept op tot baanbrekende samenwerking

Warehousing

WMS-dag 2012 roept op tot baanbrekende samenwerking
WMS-dag 2012 roept op tot baanbrekende samenwerking

“WMS-leveranciers zouden de handen ineen moeten slaan en één gezamenlijk WMS-platform moeten ontwikkelen”, stelde IT-ondernemer Piet van Vugt. Ook dagvoorzitter Wim Bens riep op tot baanbrekende samenwerking “Waarom een magazijn met overcapaciteit niet delen met je concurrent?” Een verslag.

 

IT-ondernemer Piet van Vugt gooide tijdens zijn keynotepresentatie de knuppel in het hoenderhoek. In zijn visie zal het niet lang meer duren of iedereen betrekt zijn bedrijfssoftware uit de cloud. Dat geldt volgens hem ook voor Warehouse Management Systemen (WMS).

 

“Het is een kwestie van tijd voordat zich een leverancier uit China of India aandient die hier de markt in rap tempo komt veroveren. Het enige dat hen hier nu nog van weerhoudt is onze ingewikkelde wetgeving maar dat zal niet blijven duren.”

 

Gewaagde suggestie: een standaard WMS-pakket

Als de WMS-leveranciers, die in grote getalen op de WMS-dag aanwezig zijn, de boot niet willen missen zullen ze hun software snel cloud-fähig moet maken, benadrukt Van Vugt, die als directeur van IT-dienstverlener Nobel zelf ook WMS-software levert.

 

Omdat snelheid is geboden doet hij daarbij een gewaagde suggestie: “Waarom maken we niet met z’n allen één standaard WMS-pakket. Van alle functionaliteit die we bieden is zeventig procent immers toch hetzelfde. Iedere leverancier kan zich vervolgens richten op die andere dertig procent waarmee zij zich echt onderscheiden ten opzichte van hun concurrenten, bijvoorbeeld met branchespecifieke business apps.”

 

Magazijncapaciteit delen met concurrenten

Ook dagvoorzitter Wim Bens van Dinalog (foto) riep op tot baanbrekende samenwerkingsverbanden. Hij richtte zich daarbij op de magazijnhoudende bedrijven in de zaal. “In Nederland ligt de gemiddelde overcapaciteit van een magazijn op 53 procent. Bij de bouw wordt uitgegaan van seizoenspieken en toekomstige groei, maar een groot deel van de tijd hebben bedrijven die ruimte niet daadwerkelijk nodig.

 

Waarom zou je als bedrijf die capaciteit dan niet delen? Met al die moderne WMS-systemen die hier vandaag worden aangeboden, moet dat qua magazijnaansturing toch geen probleem zijn!”

In plaats van grote investeringen in nieuwe magazijnen kunnen Nederlandse bedrijven volgens Bens door slim samen te werken met een kleine investering een veel groter rendement halen. “En dat is nu precies waar wij van Dinalog naar op zoek zijn.”

 

De andere keynote-spreker, professor Kees Jan Roodbergen, haalde nog een andere vorm van samenwerking aan, namelijk in e-commerce. “Een belangrijke innovatie die wij momenteel zien is de e-winkelstraat waarbij webwinkels zich gezamenlijk op internet presenteren. Je hebt als bezoeker dan maar één winkelwagentje nodig en je hoeft maar één keer af te rekenen terwijl je bij meerdere webshops je boodschappen kunt doen.” Als voorbeelden noemt hij Stad.nl en Bol.com Plaza.

 

WMS moet magazijn ontstijgen

Om bij deze nieuwe internetconcepten tot logistieke efficiency te komen zijn goede warehouse management systemen onontbeerlijk. Een belangrijk voorwaarde is volgens Roodbergen dat het WMS het magazijn kan ontstijgen. “Het is belangrijk dat WMS-pakketten visibility bieden in meerdere locaties en ook in magazijnen van leveranciers en zelfs concurrenten. Er zijn veel webwinkels die pas nadat de consument heeft besteld het product inkopen bij een leverancier. Ze beloven dan een levertijd van bijvoorbeeld 2 tot 4 dagen, maar waarom niet exact gemeld wanneer het product wordt geleverd? Dat kan alleen als het WMS is gekoppeld aan dat van de leverancier.”

 

Op de WMS-dag die afgelopen donderdag voor de 17-de keer werd georganiseerd waren een recordaantal bezoekers. Hieronder een fotoverslag.

Reageer op dit artikel