nieuws

West-Brabant verdringt ‘Venlo’ van logistieke hotspot nr.1 positie

Warehousing

West-Brabant verdringt ‘Venlo’ van logistieke hotspot nr.1 positie
Logistieke kaart hotspots logistiek 2012

De regio West-Brabant is door een panel van twintig experts uitgeroepen tot belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Op vier van in totaal zes criteria, op basis waarvan de logistieke hotspot ranking van het jaar tot stand komt, behaalde West-Brabant de meeste punten. Venlo-Venray won de twee voorgaande edities van de verkiezing, maar moet nu genoegen nemen met een tweede plaats.

De afgelopen twee edities ontliepen de beide hotspots elkaar maar heel weinig in de uiteindelijke scores. Dit jaar echter is West-Brabant (Breda, Oosterhout, Moerdijk en Roosendaal) met een ruime voorsprong geëindigd op Venlo-Venray. “De sector is echt welkom in deze regio”, stelde één van de panelleden vast in zijn commentaar op de logistieke hotspot nummer 1 van 2012.

 

Verkiezing gestart in 2004

De totstandkoming van de logistieke hotspotranking, die prijkt op de Logistieke Kaart van Nederland 2012, is sinds de start van de verkiezing in 2004 gebaseerd op zes criteria namelijk: beschikbaarheid grond en panden, aanwezigheid goede infrastructuur, bereikbaarheid logistieke knooppunten, medewerking overheid en gemeenten, beschikbaarheid personeel en opleidingen en inzetbaarheid en motivatie medewerkers.

 

Vier keer de beste score

Regio West-Brabant behaalde de eerste positie op in totaal vier van de zes voornoemde criteria namelijk: aanwezigheid goede infrastructuur, beschikbaarheid grond en panden en medewerking overheid en gemeenten. Bij het criterium beschikbaarheid personeel en opleidingen deelt West-Brabant de koppositie met vaste concurrent Venlo-Venray. Laatstgenoemde regio, die de hotspotverkiezing in 2010 en 2011 won, deed het net iets beter dan West-Brabant op het criterium: bereikbaarheid logistieke knooppunten.

 

Geen grote verschuivingen

In de einduitslag worden West-Brabant en Venlo-Venray gevolgd door de logistieke hotspots Tilburg-Waalwijk (3), Schiphol (4), Haven Rotterdam (5), Oss-Veghel-Eindhoven (6), Arnhem-Nijmegen (7), Almere Zeewolde (8), Rivierenland (Tiel-Geldermalsen) (9) en de Haven van Amsterdam (10). In de top-10 hebben zich dit jaar, ten opzichte van 2011, geen al te grote verschuivingen voorgedaan. Opmerkelijk is wel dat de mainports Schiphol en de haven van Rotterdam zich genesteld hebben achter de traditionele top-3.

 

Oss en Haven Amsterdam zakken

De haven van Amsterdam, in 2011 nog achtste, is dit jaar weggezakt naar plaats tien. Oss-Veghel-Eindhoven, in 2011 nog vijfde, valt ietwat tegen omdat deze hotspotregio nadrukkelijk aankondigde dat de tijd rijp was voor een positie in de top drie van de hotspotlijst.

 

Posities overige hotspots

De ‘achterhoede’ van overige logistieke hotspots wordt gevormd door: Enschede-Hengelo (11), Utrecht (12), Vlissingen-Terneuzen (13), Delfzijl-Eemshaven (14), Maasvlakte (15), Heerenveen (16), Emmen-Coevorden (17), Waddinxveen-Alphen a/d Rijn (18), Roermond (19), Zwolle-Kampen-Meppel (20).

 

Input van 20 panelleden

De ranglijst van de 20 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland is tot stand gekomen dankzij de input van een panel van twintig ter zake kundige experts afkomstig uit onder andere de wereld van logistiek vastgoedontwikkeling- en makelaardij, logistieke dienstverlening, locatieadviesbureaus en de uitzendbranche voor logistiek personeel.

 

West-Brabant krijgt lof

Getuige de commentaren hieronder zijn de panelleden, met hier en daar een kritische noot, over het algemeen erg lovend over de prestaties van logistieke hotspot nummer 1 West-Brabant:

“Deze regio is goed bereikbaar, heeft een strategische ligging tussen uiteraard de havens van Antwerpen en Rotterdam en beschikt daarnaast over mooie en goede vestigingslocaties. Bovendien is er Dinalog en REWIN als trekkende organisatie voor deze regio. Veel gemeenten en regio’s binnen Brabant hebben logistiek als speerpunt; de sector is er welkom!”

 

“Deze regio biedt veel potentie als straks de A4 wordt doorgetrokken. Goed en gemotiveerd personeel is in deze regio prima te vinden en ondersteuning en pro-activiteit van gemeentes en overheid is duidelijk meer zichtbaar in deze regio dan in andere gebieden binnen Nederland.”

 

“Met Dinalog heeft deze regio natuurlijk een enorme kennisachterban in huis om haar positie verder te verstevigen op logistiek gebied. Toch moet de regio een bredere visie ontwikkelen dan alleen Dinalog aangezien dit een op subsidies gebaseerd programma is en daardoor, zeker in de huidige tijd, erg kwetsbaar is.”

 

“West-Brabant heeft, ondanks de huidige economische crisis, een goed vestigingsklimaat voor logistieke partijen. Deze regio blijft ook in de toekomst een aantrekkelijke voor vestiging van logistieke bedrijven mede uiteraard door de strategische ligging in Nederland.”

Reageer op dit artikel