nieuws

OR knokt tegen sluiting heftruckfabriek MCFE

Warehousing

De ondernemingsraad (OR) van Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe (MCFE) in Almere wil alles uit de kast trekken om de werkgelegenheid en productie van vorkheftrucks in Almere te behouden. In april kondigde het concern aan dat het van plan is om de productie van elektrische vorkheftrucks vanuit Almere te verplaatsen naar Finland. De OR verklaart nu dat het dit besluit wil ‘terugdraaien’.

OR knokt tegen sluiting heftruckfabriek MCFE
De ondernemingsraad (OR) van Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe (MCFE) in Almere wil alles uit de kast trekken om de productie van vorkheftrucks in Almere te behouden.

Als de MCFE-fabriek in Almere sluit aan het eind van dit jaar dan dreigt ontslag voor circa vierhonderd van de ongeveer vijfhonderd medewerkers.

 

Positieve impuls

De OR stelt nu dat MCFE is erkend als beste werkgever van Flevoland. "Het bedrijf heeft al twintig jaar een positieve impuls gegeven aan de economische ontwikkeling van de gemeente Almere. Veel werknemers wonen in en rondom deze gemeente", zegt OR-voorzitter Jeff Kizilay.

 

Ondersteuning in- en externe experts

Volgens Kizilay buigt zijn OR zich momenteel over het voorgenomen besluit om de productie in Almere te beëindigen. "We worden hierbij door zowel interne als externe experts ondersteund en daarnaast hebben we goede contacten met de politiek en de vakbonden. De OR voelt zich daarnaast gesterkt door de positieve opstelling van de medewerkers."

 

Positieve effecten toeleveranciers

De OR-voorzitter stelt dat hij vertrouwen heeft in een gezonde en duurzame toekomst voor MCFE. "Naast het feit dat de fabriek veel werkgelegenheid biedt aan mensen in en rondom Almere, heeft het behouden van de fabriek in Almere ook positieve effecten voor de toeleveranciers en dealers in de regio en de rest van Europa die van MCFE afhankelijk zijn. We willen dan ook als OR inzetten op het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid."

 

UWV: overschot op de arbeidsmarkt

Mocht de sluiting doorgaan dan vreest het UWV dat het lastig wordt om nieuw werk te vinden voor het personeel van de heftruckfabriek. Zowel aan productiemedewerkers als werknemers met een administratieve functie is een overschot op de arbeidsmarkt. Alleen voor specialisten in de fijnmetaaltechniek zijn nog voldoende vacatures te vinden.

"Het is geen fijne tijd om je baan te verliezen", zegt UWV-woordvoerder Marjanne de Groot tegen de nieuwssite Almere Vandaag. "We bevinden ons in een tweede recessie, waarin de werkloosheid toe- en het aantal vacatures afneemt."

 

Kijk verder dan Flevoland

De Groot adviseert daarom aan de medewerkers van MCFE om bij hun zoektocht naar een nieuwe baan verder te kijken dan alleen Flevoland. "Als de economie iets herstelt, is dat het snelst te merken in de regio van Amsterdam en Utrecht."

 

Onbekend welke banen verdwijnen

Bij de vierhonderd banen die op de tocht staan vanwege de voorgenomen sluiting van de heftruckfabriek, maakt MCFE-woordvoerder Claartje van Fulpen in Almere Vandaag een grove onderverdeling in driehonderd productie- en honderd kantoormedewerkers. "Er is een grote groep heftruckchauffeurs, maar er zijn ook allerlei verschillende functies aan de productielijn." Welke banen precies gaan verdwijnen, kan Van Fulpen niet zeggen. "Daarvoor is het in dit stadium nog veel te vroeg."

Reageer op dit artikel