nieuws

Jumbo verrast door aantijgingen personeel

Warehousing

Supermarktketen Jumbo heeft gisteren een petitie van het dc-personeel in ontvangst genomen. Volgens FNV Bondgenoten wordt het privacyrecht van medewerkers geschonden en de CAO niet altijd nageleefd. Jumbo is verbaasd over de aantijgingen. “Tot gisteren hebben we niet eerder iets vernomen.”

Jumbo verrast door aantijgingen personeel
Jumbo verrast door aantijgingen personeel

In de petitie met daarop 400 handtekeningen wordt naar een kwestie verwezen van twee maanden geleden. Er is toen ongevraagd een aantal kluisjes geopend van medewerkers.

 

Geen wenselijke situatie 

Een woordvoerder van Jumbo zegt hierover in een reactie: "We misten toen een groot aantal bedrijfsmiddelen, zoals headsets, die zeker met het oog op de drukke kerstperiode noodzakelijk waren voor orderpicking in onze distributiecentra. We hebben toen eenmalig dit besluit moeten nemen. Ook voor Jumbo was dit geen wenselijke situatie, maar helaas noodzakelijk omdat we anders onze winkels niet goed zouden kunnen bevoorraden. Jammer genoeg is het gevolg hiervan dat een grote groep medewerkers de dupe is geworden van de acties van een kleine groep medewerkers. In samenwerking met onze OR zijn we eind vorig jaar gestart met het opstellen van een procedure om medewerkers nog nadrukkelijker te informeren over het lockergebruik."

 

Complexe CAO-overgang

Jumbo zit momenteel in een naar eigen zeggen complexe overgang naar de nieuwe DC CAO. Zorgvuldigheid is hierbij van groot belang vindt de supermarktketen. "Afspraken in de CAO die we met de vakorganisaties hebben gemaakt, zullen we 100 procent nakomen. We proberen onze medewerkers hier zo goed mogelijk bij te betrekken. Echter hebben medewerkers in de tussentijd allerlei deelinformatie van anderen ontvangen. Hierdoor is er helaas soms wat verwarring en onduidelijkheid ontstaan. Daar is niemand bij gebaat. We zijn het met de FNV eens dat eerlijke en open communicatie boven alles staat. Wij doen hier ook alles aan."

 

Slechte communicatie

FNV is juist niet te spreken over de interne communicatie die Jumbo met de werknemers voert. "Gisteren bij de petitie-overhandiging ging het ook weer niet goed", zegt Jerry Clements van FNV Bondgenoten. "Tegen medewerkers van het dc aan de Zuidkade in Veghel is gezegd dat ze niet naar de overhandiging mochten komen, dit terwijl er hierover wel afspraken zijn gemaakt met Jumbo dc-manager Rob Jacobs."

Voor de medewerkers verandert er nogal wat in de nieuwe CAO. Er moet een keuze worden gemaakt tussen een 36- of een 40-urige werkweek. Clements: "Best ingrijpende veranderingen levert dat op voor de medewerkers. Er is afgesproken dat er individuele gesprekken met de werknemers zouden plaatsvinden. Jumbo heeft echter iedereen een brief gestuurd waarin ze de keuze voor een het aantal uren en het rooster konden aanvinken. Dit heeft gezorgd voor veel onrust."

 

Volgens Clements is er over het kluisjesincident wel degelijk contact geweest met Jumbo. "In eerste instantie hebben ze niet gereageerd op onze correspondentie hierover, later wel. Het is bij de OR neergelegd maar daar is niets uitgekomen. Ook de commissie Logistiek waar het vervolgens lag kwam naar onze smaak niet met een goede oplossing. Ze wilden een sticker plakken op de kluisjes die door Jumbo zouden worden geopend. Wij willen echter zien dat het personeel er zelf bij is als het kluisje wordt opengemaakt."

 

FNV Bondgenoten voert al langer actie in diverse dc’s van supermarktketens. De toenemende werkdruk was in november vorig jaar het heikele punt voor FNV en de dc-medewerkers.

 

 

Reageer op dit artikel